Taroltak a pénztárgépes cégek

2014.07.04. 06:44

Volt olyan cég, amelynek két éve még 92 millió, tavaly viszont már 1,7 milliárt forint árbevétele volt.

A Népszabadság szerint mérlegeik alapján a múlt év végére jelentős többletbevételeket könyveltek el az online pénztárgépeket áruló cégek. A decemberi állapot szerint a legnagyobb többletet az ECR - Trade Kft. érte el. A vállalkozás 2012-es árbevétele még 92 millió forint volt, ami tavaly decemberre 1,7 milliárd forintra nőtt, ráadásul hasonló mértékben duzzadt meg a cég forgóeszköz-állománya, ami szintén komoly megrendelésállományt sejtet. Tóth Tamás ügyvezető elmondta: a cég az idén eddig 3,7 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, június végéig 41 ezer darab Euro 150 TE márkájú gépet adtak ki. A vállalkozásnál így végül 4,7 milliárd forint nettó árbevételt várnak az online átállástól. Nem panaszkodhat a többi kiskasszás vetélytárs sem, így a Prior Cashnél, a Micra-Metripondnál, illetve a Montel Kft.-nél is jelentőset ugrottak az eladások az előző évhez képest.

A mérlegekből persze nem derül ki, hogy kinél pontosan mennyit tett ki a kasszák lecseréléséből származó bevétel, és mennyi származik korábbi tevékenységükből. Így nem tudni, mennyit nyertek, akik már korábban is a piac meghatározó szerepelői voltak. Ilyen a Laurel Kft., amely 2012-es 3 milliárd forintos árbevételét tavaly 3,3 milliárdra szépítette, ugyanakkor a cégről úgy hírlik, hogy a nagy áruházláncoknak értékesített nagykasszák piacán erős.

Gyengébb eredményt ért el a tavaly júliusban alapított LA Pénztárgép Kft. is, igaz, nemcsak új szereplő volt a piacon, hanem "Cashcube" márkájú kasszája is csak az év elején debütált. A decemberben lezárt cégmérlegben ennek megfelelően nem szerepel kiugró bevételi tétel, ám az LA tájékoztatása szerint időközben közel 10 ezer darabot sikerült értékesíteniük gépükből.

A lap megjegyzi: az év elején az addigi pénztárgépes piacot lényegében újraosztotta, hogy a hatósági fellépések nyomán kiesett a versenyből a kiskasszaüzletet addig uraló Alt Cash Kft. A cég forgalmazási engedélyeinek januári bevonásával mintegy 80 ezer kiskereskedő, boltos, butikos és vendéglátós választhatott magának új szállítót. Úgy tudni, hogy az időközben kialakult sorrend sok esetben megegyezik a cégmérlegekből körvonalazódó erősorrenddel - írja az újság.