Leforrázta a befektetőket az OTP

Vágólapra másolva!
Az árfolyamrés és egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos törvényi változások miatti jelentős veszteségekre figyelmeztetett pénteken piaczárás után az OTP. Akár 145 milliárd forintos, vagyis papíronként 518 forintos is lehet a bank vesztesége, márpedig ekkora tétellel az elemzői kar eddig nem számolt. Az OTP árfolyama emiatt várhatóan továbbra is nyomás alatt maradhat, a vásárlásokkal érdemes lehet még kivárni.
Vágólapra másolva!

Az Erste után nem sokkal, péntek piaczárást követően az OTP is figyelmeztette befektetőit az árfolyamrés és az egyoldalú szerződés módosításokkal kapcsolatos törvény potenciális negatív hatásaival kapcsolatban. A bejelentés részletei a következők:

  • Az árfolyamrés semmissége miatti visszatérítési kötelezettség 27 milliárd forintos;
  • Figyelembe véve a 2013-ban erre megképzett céltartalékot, az adózás előtti negatív hatás 25 milliárd forintos;
  • Ezt a második negyedévben fogja elszámolni az OTP;
  • Az egyoldalú szerződésmódosítások egyszeri negatív hatása a devizahitelek esetén 90 milliárd forint, a forinthiteleknél további 20-30 milliárd forint;
  • Ha a lehetséges legnagyobb veszteség érné na csoportot, az nagyságrendileg 1,7%ponttal csökkentheti a Basel3 szerinti elsődleges alapvető tőkemutatót 16,4 százalékról 14,7 százalékra;
  • Az egyszeri negatív hatások miatt a menedzsment szerint nem indokolt változtatni az osztalékfizetés tervezett mértékén.
  • A bank az árfolyamrés kapcsán vizsgálja a jogorvoslati lehetőségeket, az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán pedig élni kíván a perindítás jogával.

Összességében 145 milliárd forintos egyszeri vesztesége származhat az OTP-nek az árfolyamrés és egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos törvényi változások miatt. Amennyiben ezek a negatív hatások mind az idei évre koncentrálódnának (az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán ez még nem egyértelmű), úgy 2014-ben jelentős, az elmúlt húsz évben nem is látott veszteséget lenne kénytelen elkönyvelni a bank.

Forrás: Investor.hu

Az elemzői profitvárakozásokban egyelőre nem szerepelnek ezek a negatív tételek, vagyis az OTP figyelmeztetése meglepetésként érheti a befektetőket. Az idei éves 388 forintos egy részvényre jutó profitbecslés még az árfolyamrés miatti negatív hatást (nagyságrendileg 90 forint részvényenként) sem reagálta le teljes egészében az elmúlt hetekben, nem hogy az egyoldalú szerződésmódosítások miatti (akár papíronként 430 forintos negatív) hatást.

A törvényi változások miatt csökkenhet a bank nettó kamatbevétele a következő években. Ezt a negatív hatást viszont részben talán ellensúlyozhatná is a fizetési fegyelem javulása, és a tavaly közel 50 milliárd forintra rúgó kockázati költségek csökkenése.

Az árfolyamban részben már tükröződik?

Az OTP árfolyamába az elmúlt napok esésével részben már beépülhetett a törvényi változások negatív hatása. Egészében viszont vélhetően még nem, így a profitvárakozások zuhanása miatt a bank árfolyama akár jelentős nyomás alá is kerülhet, ahogy azt pénteken az Erste piacán is láthattuk.

Az egyszeri veszteség hatására az OTP korábbi 0,7-es P/BV(2015) mutatója 0,76-osra emelkedhet, ami európai szinten még mindig nem számít elrugaszkodott értéknek (még az elvárt hozamhoz képest relatíve alacsony sajáttőke arányos megtérülés ellenére sem).

Forrás: Investor.hu

Bár mutatószámok alapján az OTP első ránézésre vonzónak tűnik, a vásárlásokkal egyelőre kivárnánk. Ősszel ugyanis a devizahitelek forintosítása akár újabb terheket is rakhat a hazai bankok vállára, miközben idén várhatóan az OTP ukrán és orosz leánybankja is gyenge teljesítményt fog felmutatni.

Az OTP árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu