Vágólapra másolva!
Tizenkét éves a rekord.
Vágólapra másolva!

Június végére az államháztartás központi alrendszerének hiánya 813,7 milliárd forint volt – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből. Ez az éves előirányzat 82,6 százaléka. A deficit tehát magasabb az időarányosnál, de a költségvetés működésének módja miatt természetes, hogy a magyar gazdaság az első hat hónapban termeli meg a hiány zömét. Az adat valójában kedvezőnek mondható.

Tízenkét éves rekord

Sőt, 2002 óta nem volt ilyen alacsony a júniusi szám. A központi alrendszeren belül a költségvetés 965,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 114,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly az első félévben az államháztartás központi alrendszerének deficitje 721,7 milliárd forintot tett ki, ez az előzetes terv 77,7 százaléka volt.

Pedagógusbér-emelés kontra online kassza

A két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolták egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai - írja az NGM. Másrészt jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai, ideértve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is. Ez utóbbi tétel persze az önkormányzati alrendszer egyenlegét javítja.

A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek ugyanakkor javították az idei június végi költségvetési egyenleget - állítja a szaktárca.