Megőrülnek az autókért Kínában

Vágólapra másolva!
Júniusban ismét kétszámjegyű ütemben emelkedtek az újautók eladásai Kínában. A folyamatos bővülésről árulkodó statisztikák után a Volkswagen egy két milliárd eurós kínai beruházást jelentett be, míg a Daimler meglehetősen nagyratörő jóslatokat fogalmazott meg. 
Vágólapra másolva!

Júniusban is tovább pörögtek az újautók eladásai Kínában a legfrissebb statisztikák szerint. A személyautókból 1,47 millió fogyott a hatodik hónap során, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbi eladásoknál. Az első hat hónapot nézve a kínai autóértékesítések 9,09 millió darabra ugrottak fel, ami 11 százalékos éves növekedésnek felelt meg.

A júniusi eladásokkal már bőven 20 millió fölött mozog az elmúlt 12 hónapban Kínában eladott autók száma, ami így újabb mindenkori rekordot ütött. Ezzel a kínai autópiac továbbra is a világ legnagyobb autópiacának számít, megelőzve a második helyezett USA-t és a dobogó harmadik fokát elfoglaló Eurózónát.

Forrás: Investor.hu

Emiatt nem véletlen, hogy a külföldi autógyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek Kínára. A nyugati vállalatoknak aranybánya Kína, amit minél jobban igyekeznek kihasználni. Volkswagen a hétvégén jelentette be, hogy 2 milliárd euróért további két gyárat "húz fel" az ázsiai országban, nagy részben azért, hogy lépést tudjon tartani az autói iránti egyre növekvő kereslettel. A német cég 1,51 millió autót adott el az első öt hónapban Kínában, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója a beruházás bejelentése után közölte, mára Kína lett a legnagyobb és legfontosabb piacuk. A tavalyi rekordév után idén tovább szárnyalnak az eladásaik, melyek 2014-ben 10 százalékkal ugorhatnak meg 2013-hoz képest.

Ezzel a Volkswagen továbbra is az egyik legnagyobb szereplőnek számít a kínai autópiacon, és változatlanul nagy harcot folytat a General Motors-szal az első helyért. A GM eladásai a sorozatos amerikai botrányok ellenére 9,1 százalékkal ugrottak meg júniusban éves alapon. Kifejezetten nagy volt a kereslet a Buic és Cadillac modellek iránt, melyek értékesítése 14, illetve 46 százalékkal emelkedett.

A prémiumautó-gyrtók közül a Daimler rendkívül optimista Kínával kapcsolatban, és arra számít, hogy a Mercedeseinek értékesítése idén már meg fogja haladni a rivális BMW-k és Audik eladásait. A német cég nagy reményeket fűz az agresszív terjeszkedési stratégiájához, melynek során 20 új modellt fognak piacra dobni az évtized végéig. Hubertus Troska igazgatósági tag szerint elsősorban az új S-osztálynak köszönhetően veszik majd át az első helyet.

A kínai eladások még nagyobb ütemű felpörgetésére szüksége is lenne a Daimlernek, ugyanis a Mercedesek eladásai még a hihetetlen növekedés ellenére is messze elmaradnak a BMW-k vagy Audik értékesítésétől.

Forrás: Investor.hu

A kínai autóértékesítések folyamatos növekedéséből pedig a nagy autógyártók részvényein keresztül gyakorlatilag bárki profitálhat, mivel az tovább emelheti a papírok árfolyamát. A bejelentett hatalmas beruházás után a Volkswagen ma 0,2 százalékos pluszban mozog. A Daimler viszont ugyanekkora mértékű gyengülést mutat.