Káros és törvénytelen lenne az útépítési adó

Vágólapra másolva!
Hét évre visszamenőleg kellene fizetni.
Vágólapra másolva!

A második Orbán-kormány idején elfogadott jogalkotási törvény tételesen is tiltja, hogy visszamenőleg állapítsanak meg kötelezettséget. Ennek pedig ellentmondana, ha a 2007 óta közbeszerzésen elnyert útépítésekre különadót vetnének ki – mondta Vadász Iván adószakértő az Origónak.

Adómorál-rombolás

Egy ilyen új teher – mint minden különadó – az adósemlegesség elvét is sértené, hiszen például a teljesen hasonló természetű vasútépítési megbízásokra nem vonatkozna. Az ilyen ad hoc kivetések megkérdőjelezik a jogbiztonságot, és rombolják az adómorált – tette hozzá a szakértő.

A 2007-es adóév már elévült, ha pedig utólag vetünk ki adót, akkor az visszamenőleg átrendez más adókat is, például kisebb lesz az érintett cégek nyeresége, így kevesebb társasági adót kellett volna fizetniük – mondta Vadász. Szerinte tehát számos problémát vetne fel egy ilyen különadó.

Mindig ugyanazok nyernek

A tervezett adóról a 444.hu számolt be egy birtokába jutott tervezet alapján. A még a kormány előtt sem járt előterjesztés szerint a nettó árbevételből számított 15 százalékos különadót kellene megfizetni minden cégnek, amely 2007 és 2014 között 100 millió forint feletti útépítési megbízást nyert az államtól. A portál idézi a javaslat indoklását is: az utóbbi években ugyanaz a néhány cég nyerte a jelentősebb tendereket, ez a helyzet ahhoz vezetett, hogy extraprofitra tettek szert – állítják.

A Kormányzati Információs Központ szerdán azt közölte, hogy a kormány nem tervezi, hogy különadót vet ki az útépítő cégekre, a kabinet és az Európai Bizottság között ugyanakkor "súlyos vita van" a 2007 és 2012 közötti, útépítéssel kapcsolatos közbeszerzések ügyében.

A kormány folyamatos egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal, amely jelenleg azt vizsgálja, hogy az érintett közbeszerzésekben részt vevő cégek betartották-e az uniós szabályokat. Az előírások be nem tartása bírságot is eredményezhet. Az Európai Bizottság döntésétől függ, hogy az uniós vizsgálat milyen következményekkel jár majd az érintett cégek számára – mondta a Kormányzati Információs Központ.