Sokkoló vereség, aggódhatnak a befektetők?

Vágólapra másolva!
A tegnap esti történelmi brazil vereség az ország részvénypiacának teljesítményére is rossz hatással lehet - állítják a UBS elemzői. A szakértők szerint ugyanis most nem lesz érvényes az a korábbi általános felfogás, mely szerint a elnökasszony népszerűségének a csökkenése a brazil részvények drágulásához fog vezetni.
Vágólapra másolva!

Eddig az a felfogás élt a köztudatban, hogy a brazil elnökasszony népszerűségvesztése fordított arányban áll a brazil részvények teljesítményével. Az elmélet szerint ha a brazilok minél jobban utálják az országot stagflációba taszító vezetőjüket, annál nagyobb eséllyel fogják elzavarni az októberi elnökválasztásokon. Egy új elnök lökést adhatna a brazil gazdaságnak, ami pedig a részvényárfolyamokra lehet kedvező hatással.

Mi az a stagfláció?

A stagfláció közgazdasági fogalom: olyan magas infláció, amely lassú gazdasági növekedéssel vagy akár recesszióval, illetve magas munkanélküliséggel párosul.

Ekkor a jegybank keze "meg van kötve", mivel ha kamatot csökkent a gazdasági növekedés beindításának elősegítésére, az az infláció további emelkedésével járhat együtt. Ha viszont kamatemeléssel igyekszik visszafogni az inflációt, az a gazdaság további visszaesését okozhatja.

A tegnap esti brazil "zakó" miatt azonban most meg fog dőlni ez az elmélet a UBS, svájci bankház szerint. Ennek oka, hogy a súlyos vereség komolyan rombolhatta a fogyasztói bizalmat, így még Rousseff elnökasszony valószínűsíthető leváltása sem tudja majd újra lendületbe hozni a brazil gazdaságot. A brazilok apátiába süllyedhettek a megalázó vereség után, a gazdaság recesszió közeli helyzetben van, így a brazil részvények kilátásai sem kecsegtetnek sok jóval.

Brazília gazdasági növekedése szinte folyamatosan csökken Rousseff 2011-es hivatalba lépése óta. Az első negyedévben már a 2 százalékot sem érte el a GDP-bővülés éves üteme, miközben néhány évvel korábban még stabilan 6-9 százalékkal növekedett az ország gazdasága. Az infláció pedig már 6,5 százalékos volt a második negyedévben.

Forrás: Investor.hu

Hogy miként reagál a brazil részvénypiac a keddi eredményre, az majd csak holnap derül ki, mivel ma zárva tart az ottani tőzsde. Az Ibovespa részvényindex egyébként 19 százalékot erősödött március közepén elért lokális mélypontjáról, nagy részben az olyan spekulációk miatt, hogy Rousseff népszerűség-vesztése hamarosan fordulathoz vezethet a politikában és a gazdaságban is.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a tegnap este után jelentősen csökkentek Rousseff úrjaválasztásának az esélyei. Azonban ha az apátai a fogyasztási kedv drasztikus visszaesésével párosul - ahogy arra a UBS számít -, ami mellett az utcai zavargások is tovább terjednek, akkor tartós medvepiacra készülhetnek fel a Brazíliában befektetők.

Forrás: Investor.hu