Az OTP esése ehhez képest semmi

Vágólapra másolva!
Bár a régiós bankok is igencsak szenvednek az őket ért egyszeri csapások miatt, Európa más országaiban sem pihenhetnek a bankrészvényekben utazó befektetők. Általános rossz hangulat lett úrrá a részvényeken, de a portugál Banco Espirito Santo 17 százalékos zuhanása még ehhez képest is szembetűnőnek mondható. 
Vágólapra másolva!

Kockázatkerülő módba kapcsoltak a piacok, az elmúlt időszak emelkedése után elindult egy kör lefele. Ilyenkor a bankpapírokat általában megütik, és nincs ez máshogy most sem. A szektor képviselőinek mozgását követő európai index 4 százalékos zuhanásban van, vagyis talán az sem véletlen, hogy egy ilyen környezetben a régiós bankok (az OTP, a Raiffeisen és az Erste) szintén 3 százalékos vagy afeletti leértékelődéseket mutatnak.

A portugál Espirito Santo 17 százalékos zuhanása mögött viszont sokkal többnek kell lenni annál, minthogy rossz a piaci hangulat. Ha egy bank, vagy vállalat piaci értékének ekkora részét elveszíti egyik napról a másikra, ott nyomós indoknak kell a háttérben lennie. És ahogy körbenézünk a külföldi hírportálokon, bizony találunk is ilyet.

A bank működéséhez szorosan kapcsolódó rossz hír ugyan nem látott napvilágot, a legnagyobb részvényesnek (az Espirito Financial Groupnak: ESFG), pontosabban annak is az anyacégének (az Espirito Santo Internationalnek: ESI) bizony akadnak gondjai. Miután még májusban az ESI-nél egy audit során szabálytalanságokat találtak, a napokban odáig romlott a helyzete a cégnek, hogy egyes hitelezői felé nem tudta kiegyenlíteni tartozásait. A cégek közötti összefonódások miatt ennek valószínűleg az ESFG-re is negatív hatása lesz, a hitel-tőke konverzió lehetősége mellett a kötelezettségeik átstrukturálása is felmerült lehetséges megoldásként.

Na de ettől még a Banco Espirito Santo elvileg függetlenítheti magát az ügytől, a portugál jegybank is azt mondja egyébként, hogy a fertőző hatás elkerülhető. A befektetők azonban láthatóan nem hisznek ennek, legalábbis az árfolyam 17 százalékos mélyrepülése ezt mondatja. Azt gondolhatják, hogy a problémák miatt idővel a banknak akár újabb tőkepótlásra lehet majd szüksége.

Meglátjuk, hogy a félelmek végül beigazolódnak-e, mindenesetre a piac láthatóan kezdi egyre pesszimistábban szemlélni a bankot, melynek árfolyama április óta már 60 százalékkal zuhant.

Forrás: Investor.hu