A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 8-án továbbította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) részére az első két internetes fogadási oldal blokkolásának elrendeléséről szóló értesítést. Ezek az oldalak - a bet-at-home.com és a betclic.com - a törvény értelmében legkésőbb jövő keddtől elérhetetlenek lesznek - közölte az adóhatóság.

Megvalósítható-e?

Az érintett honlapokkal kapcsolatban az NMHH köteles szakmailag ellenőrizni a határozatban szereplő paramétereket annak érdekében, hogy az ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel biztonságosan, a magyarországi internet-szolgáltatást nem veszélyeztető módon megvalósítható-e. Ha ez megtörtént, akkor legkésőbb július 11-én a médiahatóság megküldi az internetszolgáltatóknak az értesítést: azok haladéktalanul, legkésőbb egy munkanapon belül kötelesek a blokkolást végrehajtani. Tehát legkésőbb július 15-én a szóban forgó oldalak elérhetetlenné válnak az internetezők számára - közölte a NAV.

Bírságolhatnak

Ha az internetszolgáltatók nem teljesítik a határozatban foglaltakat, az ismételt felhívást követően az állami adóhatóság 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki az internetszolgáltatóra. A NAV a blokkolást megtagadó internetszolgáltatóval szemben - a blokkolás tényleges teljesítéséig - a bírságot ismételten is kiszabhatja. Az engedély nélküli szerencsejáték-szervezéssel érintett oldalak blokkolásáról a NAV folyamatosan határoz. A határozatokat az állami adóhatóság hirdetményi úton közli, a hirdetmény a honlapon történő közzétételt követő 15. nap elteltével válik közöltté és emelkedik jogerőre.

Saját kockázat

A Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező által nyújtott online szerencsejátékban történő részvétel a játékos saját kockázatára történik. Bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni az ilyen játékból vagy fogadásból eredő követelést.


Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.