Szakíthat a Manchester és a Nike

Wayne Rooney, Robin van Persie, manchester united, foci
UNITED KINGDOM, London : Manchester United's Dutch striker Robin van Persie (L) talks to Manchester United's English striker Wayne Rooney during an English Premier League football match between Fulham and Manchester United at Craven Cottage Stadium in London, England, on February 2, 2013. Manchester United overcame a floodlight failure to win 1-0 at Fulham through a late Wayne Rooney goal as Alex Ferguson's side went 10 points clear at the top of the Premier League. AFP PHOTO/IAN KINGTON
Vágólapra másolva!
Nagyon úgy néz ki, hogy rövidesen egy újabb korszak zárulhat le a Manchester United életében, miután egyes információk szerint a Nike nem hajlandó megújítani sportszergyártói szerződését az angol rekordbajnokkal. A vörös ördögöknek nem nagyon kell szomorkodniuk, hiszen az Adidas tárt karokkal várná őket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nike és az angol Manchester United még 2002-ben kötött 13 éves sportszergyártói szerződést, melynek keretében az amerikai cég nem csak a vörös ördögök mezszállítója lenne, hanem globális sportruházati forgalmazójuk is. A kontraktus szerint a Nike évi fix 23,3 millió fontot fizet a 20-szoros angol bajnokcsapatnak, plusz fele-fele arányban osztoznak a Unitedes termékek (pl. mezek) eladásából.

Bár a szerződésből még egy év hátra van, a felek már megkezdték a tárgyalást egy újabb kontraktus megkötéséről. Márciusban egyébként már foglalkoztunk a témával, akkoriban úgy tűnt, hogy a United világrekordnak számító mezgyártói szerződést köthet a Nike-val.

A legfrissebb híresztelések szerint azonban meghiúsulhat a gigaügylet, mivel az amerikai sportszergyártó cég nem hajlandó megfizetni a United által kért összeget. A vörös ördögök által áhított 60 millió fontos szerződés ugyanis több mint duplája lenne a jelenleginek. A Nike közleménye szerint a felállított feltételek nem jelentene túl jó értéket a sportszergyártó részvényeseinek számára.

Vajon Welbeckék a mezszponzor után sportszergyártót is váltanak? Forrás: Manchester United

A 2012/13-as szezon után így 38,6 millió fontot fizetett a Nike a Unitednek, ami az éves bevételek 10,6 százalékát jelentette. Ennél nagyobb bevételre csak a Premier League közvetítési jogaiból (64 millió font) tett szert az angol sztárcsapat, azaz egyelőre a második számú forrásnak számít a klub életében.

Forrás: Manchester United, Investor.hu

A General Motorsszal 2012-ben kötött mezszponzori szerződés azonban idén nyáron lép életbe, aminek keretében a klub az elkövetkezendő 7 évben átlagosan 49 millió fontos bevételre fog szert tenni. Ezért pedig 2021-ig a Chevrolet lógója fog a United vörös mezén domborítani.

Ki léphet a Nike örökébe?

Az Adidas persze kapva kapna az alkalmon, nagyon úgy néz ki, hogy több mint 100 millió dolláros sportszergyártói ajánlatot tehet le az asztalra, ami mintegy 60 millió fontnak felel meg. Ha sikerülne tető alá hozni a tranzakciót, akkor a Unitedé lenne a legzsírosabb sportszergyártói szerződés a világon. Kétszer nagyobb bevételre tehetne szert, mint a Real Madrid, a Chelsea, vagy az Arsenal.

Forrás: Manchester United, Investor.hu

A kosárlabdában vígasztalódhat a Nike

A Nike számára korántsem lenne jó hír a Manchester United elvesztése, hiszen ezzel a világ egyik legnépszerűbb klubjának inthetnének búcsút, és engednék át legnagyobb riválisuk, az Adidas markába. Ráadásul a United nem az első veszteségük lenne idén, miután az év elején az Arsenal is kicsúszott a kezük közül, az ágyúsokra a szintén német gyökerekkel rendelkező Puma csapott le.

Ennek ellenére egyelőre nincs nagy ok az aggodalomra a Nike háza táján, legalábbis erről tanúskodik a nemrégiben közzétett gyorsjelentés is. Más sportágakban, mint a kosárlabda igen jól teljesít az amerikai sportszergyártó. Ráadásul az árfolyam április óta ismét emelkedő pályán található, akár ismét becélozhatja a 80 dollár körüli mindenkori csúcsát a részvény.

Nike napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Fontos év elé néz a United

Visszatérve a Manchesteriekhez, a befektetők egyelőre nem örülnek annak, hogy nem sikerült a Nike-val egyességre jutni. A United árfolyama ugyanis 18 dollár közeléből ismét dél felé vette az irányt. Érdemes kiemelni, hogy az angol rekordbajnok alkupozícióját nagyban rontja, hogy a csapat nem kvalifikálta magát egyik európai kupasorozatba sem, tehát némiképp romlik a csapat reklámereje.

Manchester United napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Másrészt a jövedelemszerzés szempontjából sem jó hír a BL-től való távolmaradás, ugyanis az elmúlt évek bevételeinek 8-9 százaléka az elitsorozatból származott. Ennek kiküszöbölésére érkezik nyáron a holland válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Louis van Gaal, aki akár 120-150 millió fontot is elkölthet a csapat megerősítésére az előzetes híresztelések szerint.