Keresztbe tehet az állattenyésztőknek a kormány

Vágólapra másolva!
Egy tervezett átcsoportosítás a nagyüzemek létfeltételeit veszélyeztetné a Magyar Nemzet szerint.
Vágólapra másolva!

Perek sokaságával, uniós jogi eljárásokkal, munkahelyek ezreinek a megszűnésével, illetve a hazai állattenyésztésben pótolhatatlan károkkal járna a Magyar Nemzet szerint, ha a kormány elfogadná a a nagyüzemeknek járó területalapú támogatások leépítésével kapcsolatos javaslatot. A kormány uniós lehetőségekkel élve még többet szeretne elvonni és átcsoportosítani a nagyüzemektől, olyan mértékben, hogy az már egyes társaságok – köztük állami agrárcégek – létfeltételeit veszélyeztetné.

Az elképzelés szerint a 150 ezer eurónál nagyobb összegű támogatásokat nem vagy csak részben utalnák át a nagygazdaságoknak, az elvont összegeket pedig vidékfejlesztési célokra, a kisgazdaságok számára csoportosítják át. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a földművelésügyi minisztérium apparátusának szinte megoldhatatlan szakmai problémákat okoz a politikai indíttatású elképzelés kezelése.

Az átcsoportosítás növelésének a kérdésében nincs egyezség, a lap szerint pénteken várható döntés a kérdésben, és a kormány előtt jelenleg hatféle javaslat fekszik.

Az átcsoportosítás összességében 525 hazai céget érintene, ami látszólag nem sok, ám ezek a társaságok együttesen 1,1 millió hektárt művelnek, ami az uniós SAPS-támogatással érintett területek 21,9 százalékát – közel egyötödét – teszi ki.Ezek az üzemek a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátásának mintegy egynegyedét adják, a mezőgazdaságban dolgozók 18,3 százalékát – összesen 32,6 ezer főt – foglalkoztatják – írja a lap.

Ennél is jóval magasabb – rendkívül jelentős és kiugró – a hazai állattenyésztésben betöltött szerepük. A hazai szarvasmarha-állomány csaknem egyharmadát tartják az elvonásban érintett cégek – 223,9 ezer darabot –, a tejelőtehén-állomány több mint felét, a sertésállományból pedig 41,3 százalékos a részesedésük, ami 1 233 000 hízót jelent. Ezekből az adatokból egyértelműen látszik, hogy a tervezett kormányzati intézkedés az egyes nagyüzemeken keresztül a hazai állattenyésztés egészét is érzékenyen érintené.