Mesterség, nem művészet

Marsi László szerint a fodrászat nem művészet, hanem mesterség
Vágólapra másolva!
Fodrász flashmobbal dobja fel az uborkaszezont, és hozza össze a szakmát egy új kezdeményezés, aminek keretében több száz frizura készül el jövő szerdán a budapesti Erzsébet téren.
Vágólapra másolva!

„A tökéletes hajvágás világnapja a nyolcvanas években indult el Ausztráliából, és ugyan a kezdeményezés eredeti formája mára nagyrészt feledésbe merült, számunkra jó apropó arra, hogy egy kicsit összehozzuk, és láthatóvá tegyük a szakmát,” mondja Marsi László mesterfodrász, a fodrász flashmob ötletgazdája.

A Facebookon szervezik

A rendezvény kizárólag a Facebookon szerveződik, és bő egy héttel az esemény előtt már több mint száz fodrász jelezte a részvételét a mintegy félórás megmozduláson. Marsi László szerint, ha csak a felük eljön, már az is rendkívül látványossá teheti a világ első ilyen jellegű kezdeményezését, amelynek nem titkolt célja, hogy egyben hagyományt is teremtsen.

Marsi László mesterfodrász szerint aki hajlandó tudomásul venni, hogy a haj alatt egy ember is van, annak van keresnivalója a szakmában.

Minthogy egy köztér nem kimondottan alkalmas arra, hogy komplex fodrászremekek készüljenek, a rendezvény felhívásában azt kérik a résztvevőktől, hogy az általuk használt technikát felvillantva egy-egy vendégük frizurájának utolsó simításait végezzék el a flashmob keretében.

Akit tényleg érdekel

Marsi László szerint egyébként az elmúlt években a fodrász-oktatás színvonala sokat esett, aminek következtében a fodrásztársadalom még úgy is felhígult, hogy az újonnan végzettek között rendkívül magas a pályaelhagyók aránya. „Úgy gondolom, hogy akik veszik a fáradságot, és eljönnek egy ilyen rendezvényre, azok pont azok lesznek, akiket valóban érdekel ez a szakma,” mondja ezzel kapcsolatban a mesterfodrász.

Mesterség, nem művészet

Marsi úgy véli, hogy bár a fodrászok piaca telített, ha azonban valaki hajlandó tudomásul venni, hogy „a haj alatt egy ember is van,” annak még van keresnivalója. „Sokan gondolják azt, hogy a fodrászat művészet, pedig valójában inkább egy mesterségről van szó. Pontosabban fogalmazva nagyon kevés művészre, viszont annál több mesteremberre lenne szükség ezen a területen,” mondja a szakember.

Gyakorlat teszi

Miközben a legtöbb frissen végzett fodrász saját szalon megnyitásáról álmodik, addig a mostani piaci viszonyok között ez egyáltalán nem tekinthető reális elvárásnak. Marsi szerint a frissen végzett szakemberek számára az a legfontosabb, hogy gyakorlatot szerezzenek – ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy egy jónevű mester mellé szegődnek el vagy valamelyik franchise üzlet csapatához csatlakoznak.

Volt rá igény

A szervező szerint a mostani rendezvény például abban is segítséget nyújthat, hogy a flashmob keretében a kezdők találkozhassanak a sztárfodrászokkal. Szerinte a szakmában szükség van arra, hogy kommunikáció legyen az egyes szereplők között.

„Nincsenek számszerűsíthető elvárásaim a flashmobbal kapcsolatban, de úgy látom, hogy megindult valami – az pedig, hogy a kollégáim részéről egyértelmű nyitottságot tapasztalok jelzi, hogy talán igény is volt egy ilyen kezdeményezésre,” fejezi be Marsi László.