Behívják a szabadságról a hitelügyletes bírákat

Vágólapra másolva!
Az új devizahiteles törvény miatt kell elkezdeniük idő előtt dolgozni.
Vágólapra másolva!

Budapesten 305 bíró, 100 bírósági titkár és számos ügyintéző, kézbesítő fogadja majd azokat a keresetleveleket, amelyeket a bankok várhatóan benyújtanak a deviza- és forinthitelügyekben – írja a Magyar Nemzet. Az ilyen pereket az országban kizárólag a Fővárosi Törvényszék tárgyalhatja első fokon, a Törvényszék elnöke, Fazekas Sándor pedig arra számít, hogy az eljárások többsége augusztus 20-a után indul meg.

Emiatt Fazekas július 18-ával és augusztus 18-ával visszarendelte a szabadságukról a polgári, gazdasági ügyeket tárgyaló bírákat, illetve a bírósági titkárokat. Ezt Fazekas a lapnak azzal indokolta, hogy fel kell készülniük a devizaügyekről július elején elfogadott törvény alkalmazására, ez pedig a folyamatban lévő több mint 4000 devizaper felfüggesztésével kezdődik. Erről december végéig kell határozniuk a bíráknak, az ügyekben a végzéseket bírósági titkárok készítik elő. „A főváros kétszáz titkára közül száz foglalkozik majd a devizaperekből adódó tennivalókkal” – közölte Fazekas.

Emellett úgy számolnak, hogy 410 pénzintézet kezdeményezhet új típusú devizapert, a legtöbb kérelem augusztus végén érkezhet meg, a perlésre előírt 30 napos határidő ugyanis jogvesztő. A bíróságnak egy hónapon belül döntést kell hoznia arról, hogy, tisztességesek voltak-e az érintett bank által bonyolított hitelügylet általános szerződési feltételei.