Az Európai Bizottság az elektronikus útdíjrendszer kialakításának módja, valamint több irányelv nem megfelelő átültetése miatt indította meg az eljárást, de a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is összeegyeztethetetlennek tartja az uniós joggal.

Az e-útdíj rendszer esetében az MTI információja szerint Brüsszel azt kifogásolja, hogy az állam közbeszerzési eljárás nélkül kérte fel a két cégből álló konzorciumot a rendszer kiépítésére és működtetésére. Az MTI úgy tudja: a brüsszeli testület illetékesei tavaly április óta kapcsolatban álltak a magyar hatóságokkal, de Budapestnek nem sikerült meggyőznie Brüsszelt arról, hogy miért volt indokolt a közbeszerzési pályázat mellőzése.

Brüsszel legutóbb a plázastop miatt, illetve azért indított hasonló eljárást, mert a pénzügyi konglomerátumok működésére vonatkozó 2011-es irányelv megfelelő átültetéséről Magyarország nem értesítette a bizottságot.

Felszólító levél

Most új kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a jogosítványokról szóló uniós irányelv nem megfelelő átültetése miatt is, illetve azért, mert Magyarország a határokon átnyúló egészségügyi ellátást szabályozó, 2011-ben elfogadott uniós jogszabályt sem megfelelően ültette át a saját jogrendjébe. Bár időben átültették a jogrendbe a szabályt, de az irányelv egyes rendelkezéseit Magyarország elmulasztotta belefoglalni a törvénybe. Hasonló ügyben nyolc másik tagállamnak is küldött a bizottság a múlt héten úgynevezett hivatalos felszólító levelet.

Új szakaszba lépett eljárás

Az Európai Bizottság a múlt héten összesen 13, Magyarországot érintő kötelezettségszegési döntést hozott. Az újonnan induló eljárások mellett egy esetben, a mobilfizetési rendszer miatt indított procedúrában döntött úgy, hogy új szakaszba lépteti az eljárást, úgynevezett indoklással ellátott vélemény formájában, míg a jegyzőkkel szemben támasztott állampolgársági követelmény miatt indított eljárásban kiegészítő levelet küldött Budapestre a bizottság.

Valamit azért megszüntettek

Mindemellett hat olyan döntés is született, amelyekkel az Európai Bizottság korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat zárt le. Megszűnt ez eljárás a szén-dioxid geológiai tárolása miatt, illetve az az eljárás is, amelyet amiatt indított Magyarország ellen Brüsszel, mert Budapest nem megfelelően ültette át a nem uniós tagállamokból érkező dolgozók jogait szavatoló, letelepedési és munkavállalási kérelmeik egységes szabályait lefektető uniós jogszabályt.

Eljárások, melyek lezárultak

Ugyancsak véget ért az az eljárás, amely szerencsejátékok terén elérhető szolgáltatások szabad áramlásának korlátozása miatt indult. Lezárult a növény- és zöldségfajok telepítését szabályozó uniós jog miatti eljárás, ahogyan az is, amely a reptéri földi szolgáltatások piacának korlátozása miatt indult. Véget ért egy, a nem megfelelő adóügyi együttműködés miatt korábban indított kötelezettségszegési eljárás is.