Zalában egy millióért már háza lehet

2014.07.16. 13:49

Egymillió forintért ma kis túlzással épp úgy találunk egyetlen négyzetmétert, mint egy teljes lakást az ingatlanpiacon. Az Otthon Centrum szerint akár kétszázszoros árkülönbség is előfordulhat. 

A lakás értékét döntően az elhelyezkedése határozza meg, véli Déry Attila. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint ez magába foglalja azt is, van-e erkélye, mennyire napos, milyen kilátást nyújt. Értéktényező még az ingatlan komfortfokozata, állapota, az építés éve, és a beosztás is.

A legolcsóbb Zala megyében

A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a négyzetméterárat tekintve a legolcsóbb és a legdrágább között száztizenhétszeres volt a különbség. A legolcsóbb, kereken 10 ezer forintos négyzetméterárat elérő ingatlan egy családi ház volt Zala megyében. A ház a 19. század végén épült, 2 szobás, 100 négyzetméteres, erősen felújítandó. A telek összközműves, de a házba csak a villanyt vezették be eddig. Az ingatlan nagy vonzerejét a házhoz tartozó 1900 négyzetméteres telek jelenti.

A legdrágább Budapesten

A másik véglet egy új építésű társasházi lakás a főváros II. kerületében. A lakás négy éve épült, alapterülete 63 négyzetméter, amelyhez 28 négyzetméteres terasz tartozik. A lakás 74 milliós vételára önmagában nem kiugró budapesti viszonylatban, de ha a 74 milliót a 63 négyzetméteres alapterülethez viszonyítjuk, akkor 2014 első felében ehhez az 1,17 milliós négyzetméterárhoz nem találtunk hasonlót.

Siófok sem olcsó

Siófokon közvetlenül a parton álló, 5. emeleti, 76 négyzetméteres, 1 + 2 félszobás lakás négyzetméterenként több mint félmillió forintért kelt el 2014 első félévben. A fővárosban az első félévben a legolcsóbb négyzetméterárú ingatlan egy X. kerületi 54 négyezetméteres lakás volt, amely négyzetméterenként alig 74 ezer forintos áron cserélt gazdát. Az 1935-ben épült, felújított házban lévő lakás beruházást igényel, fűtését egy cserépkályha biztosítja. A teljes vételárat tekintve a legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a már említett zalai családi ház volt, a maga 1 milliós vételárával. Az Otthon Centrum idei csúcseladása egy 170 millió forintért elkelt fővárosi családi ház volt a XII. kerületben, amely 2000-ben épült 5 szinten és 592 négyzetméteren, 9 szobával. Az úszómedencés ház vételára rekord az első félévben, de 287 ezer forintos négyzetméterára átlagosnak mondható. A fővároson kívül a legmagasabb áron, 85 millió forintért egy 200 négyzetméteres, 5 szobás szentendrei családi ház kelt el. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért cserélt gazdát a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

Extrém esetek

Az Otthon Centrum kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb és legdrágább ingatlan között még jelentősebb a különbség. Négyzetméterárban nincs olcsóbb ingatlan egy ladánybenei tanyánál: a négyzetméterára 9400 forint. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna-parton kínált 143 négyzetméteres lakás négyzetméterára. A dunai panorámás, teljesen felújított házban álló saroklakás négyzetméterára kicsivel 2 millió forint fölött van. A vételárát tekintve legdrágább ingatlan az Otthon Centrumnál, a maga 1,4 milliárd forintos árával a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5000 négyzetméteres telek tartozik. Ellenpárja, azaz a legkevesebbért kínált ingatlan a Pécshez közeli Mánfán található, 1,3 millió forintos, 51 négyzetméteres családi ház. A ház vályog falazatú és erősen felújítandó, vagy elbontandó.

Legkisebbek

A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a legkisebb ingatlan egyben a legolcsóbb is a fővárosban. A IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás galériázható, ami esetében jelentős területnövekedéssel kecsegtet. A lakás egyetlen félszobájából nyílik a fürdő, mosógépestül. Az 1950-ben épült házban lévő lakás kertkapcsolatos, villanyradiátorral fűtik. A lakás négyzetméterára kicsivel a budapesti átlag alatt van; 222 ezer forint. A vidéki mezőnyben a legkisebb eladott ingatlan Győrben található. Az egyszobás lakás 14 négyzetméteres, 2011-ben alakították ki, újszerű, teljes értékű fürdőszobával.

Legnagyobbak

A legnagyobb – 2014 első hat hónapjában gazdát cserélt – ingatlan alapterülete 620 négyzetméter. A főváros XIV. kerületében, 1910-ben épült és 2008-ban felújított villaépületben 14 szoba található, és tartozik hozzá egy 300 négyzetméteres kert is. A vidéki legnagyobb alapterületű ingatlan Siófok közelében található. A 650 négyzetméteres kúriához saját halastó és 5 hektáros birtok tartozik.