Az idei év elején az alacsony lakásárak és a történelmi mélyponton lévő forintkamatok hatására érzékelhető élénkülés indult a lakáshitelek felvételében. Néhány tanács, amelyekkel elkerülhetjük a veszteséget.

Ma már nem szükséges extrém magas fizetés ahhoz, hogy a válságot megelőző svájcifrank-hitel kamatánál kedvezőbb kamattal kapjunk forinthitelt. A statisztikákat elemezve azonban az látható, hogy az átlag magyar rosszul dönt a hitelfelvételnél, és összességében kb. 1,2 millió forintot veszít egy átlagos 7 millió forintos hitelen. A válság növelte a pénzügyi tudatosságot bizonyos mértékben, de döntéseink még mindig nem tökéletesek.

Ez az átlag

Az átlag magyar állampolgárnak 150 ezer forintos nettó fizetése van. Ha lakáshitelt veszünk fel, akkor jellemzően 7 millió forint körüli a hitelösszeg, és ehhez jellemzően 6 millió forint önerővel rendelkezünk. A Bankmonitor.hu azt vizsgálta, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiban szereplő (aláírt hitelszerződésekben szerepeltetett) átlagos lakáshitel-kamat és a megfelelő körültekintés esetén elérhető átlagos kamat hogyan viszonyul egymáshoz.

Meglepő eredmény

A számításoknál nem az extrém magas jövedelemmel rendelkező adósoknak rendelkezésre álló 5 százalék alatti kamattal (THM-mel) számoltunk, hanem az átlag jövedelmű emberek számára elérhető 5 legjobb banki ajánlat átlagával.

Az eredmény meglepő.

  • Az MNB statisztikái szerint átlagosan 7,3 százalékon helyeztek ki hitelt a bankok májusban, míg ebben a hónapban az 5 legjobb bank ajánlatának átlagos kamatszintje 6,1 százalék volt.
  • A kamatkülönbség havi szinten 4856 Ft, éves szinten közel 60 ezer forint különbséget jelent.
  • A 20 éves teljes futamidő alatt pedig 1,2 millió Ft veszteség a hitelfelvevő számára, ami a hitelösszeg közel 20 százaléka.

 

Nem a bankok bűne

Ezt a veszteséget már senki nem írhatja a bankok számlájára. Az itt keletkező 1,2 millió forint veszteség kizárólag abból származik, hogy nem fordítunk két-három focimeccsnyi időt sem a hitelünk optimális kiválasztására.

Mekkora kamattal kaphatunk hitelt?

A hitelképesség elsődleges feltétele, hogy igazolt jövedelmük van, és ne szerepeljünk a KHR-listán, azaz ne legyen lejárt, ki nem fizetett tartozásunk bankkal szemben. A hitelminősítésünket, amely a kamat nagyságát befolyásolja elsősorban – de nem kizárólagosan – két tényező határozza meg: egyrészt az igazolt jövedelmünk nagysága, másrészt a hitel nagysága az ingatlan értékéhez viszonyítva. Minél nagyobb a jövedelmünk, illetve minél kisebb a hitelaránya, annál jobb hitelkamatot tudunk elérni.

Mivel kalkulálhatunk?

Ma a legjobb forint lakáshitelkamatok (pontosabban fogalmazva THM) már 5 százalék alatt elérhetők. Átlagos jövedelemmel és átlagos hitelaránnyal nagyságrendileg 6,1 százalékos kamatszinttel számolhatunk. Ha alacsony a jövedelmünk és magas a hitelarány, akkor 7-7,5 százalék közötti kamattal kell kalkulálnunk.

Ha érdekli, milyen kamatszinten kaphat lakáshitelt, használja a kalkulátort.

Legyünk körültekintőek

Néhány jó tanács hitelfelvétel előtt.

  • Ne higgyük el az első banknak, ahol jártunk, hogy az ő ajánlatuknál nincs kedvezőbb, mindig szánjunk időt legalább 3-4 ajánlat áttekintésére.
  • Ne ragaszkodjunk a számlavezető bankunkhoz, a hitel hosszú távú elkötelezettséget jelent, a havi bankszámlaköltségünknél jelentősen magasabb terhet ró ránk.
  • Ne csak a kezdeti törlesztőrészletre vagy a hitelfelvételhez kapcsolódó költségekre koncentráljunk: a hiteleket a THM mutató teszi összehasonlíthatóvá.
  • Érdemes megnézni, hogy milyen költségek kapcsolódnak az előtörlesztéshez.