Ők hozzák majd izgalomba a befektetőket

Vágólapra másolva!
Olyan óirásokra figyel majd a piac a héten mint az Apple, a Facebook vagy a McDonald's, hiszen a most is inkább az eredményeikről beszámoló vállalatok szállítják majd az izgalmakat. Persze azért makroadat fronton is lesznek izgalmak, különösen nálunk, hiszen a magyar jegybank kamatdöntő ülést tart, ahol újabb 10 bázispontos vágást hajthat végre.
Vágólapra másolva!

Apple, Facebook, Coca-Cola, miegymás

A jövőhéten igazi nagyágyúk teszik közzé negyedéves gyorsjelentésüket az Egyesült Államokban. Az egyik legnagyobb figyelem valószínűleg az Apple számait övezi majd, aki majd kedden piaczárás után tudatja a külvilággal, mennyire szerették termékeit április és június között.

De már előtte is lesznek nagy figyelemmel követett beszámolók, hétfőn mindjárt a nemrég 31 Emmy-jelölést behúzott online videószolgáltató, a Netflix mutatja be számait. De lesz itt még kedden magyar idő szerint délután Coca-Cola vagy McDonlad's erdemény is.

Aztán az Apple-lel együtt a Microsoft is kedd este hozza izgalomba befektetőit, míg a Facebook egy nappal megvárakoztatja a nagyérdeműt, és szerda zárás után mondja el, hogy szerepelt a második negyedévben.

Szerdától pedig az iparban dolgozó mamutok sem késlekednek, lesz itt Boeing, Dow Chemical, GM, Ford, Caterpillar, és 3M bejelentés is.

Forrás: Investor.hu

Daimler, Nokia, francia luxus...

Persze azért ne felejtsük el, hogy Európában is van ám vállalati élet, de még milyen! Rögtön hétfő reggel a Philips nem hagyja, hogy az elemzők kipihenjék a hétvégét, és már reggel hétkor közzé teszi eredményét. Aztán szépen sorban jönnek a többiek, a svájci óriásbank, a Credit Suisse, a norvég Telenor, a Mercedeseket gyártó Daimler, majd csütörtökön a telefonok nélkül maradt Nokia.

De marad még azért izgalom péntekre is, a Louis Vuitton táskákról híres francia luxuscég, az LVMH csütörtök tőzsdezárás után mondja el mi történt vele az elmúlt időszakban. Értelemszerűen ennek is a pénteki kereskedésben lesz árfolyamhatása. De lesz még pénteken Danone gyorsjelentés is, és a nem rég alacsonyabb profitról figyelmeztetést küldött (és a Wizz Airrel összeboronált) Air France-KLM is bemutatja számait.

Forrás: Investor.hu

Matolcsy, és más semmi

Habár Magyarországon még várni kell a tőzsdei cégek beszámolóira, makroadat fronton jönnek majd érdekességek. Mindenek előtt kedden az MNB monetáris tanácsa határoz majd az alapkamatról, és az elemzői konszenzus 10 bázispontos vágást vár. Ha ettől bármilyen irányban eltérne a jegybank, akkor annak lehetnek hatásai a forint árfolyamára is. Amire még itthon érdemes lehet figyelni, azok a kötvényaukciók.

A nemzetközi maronaptár viszont most is meglehetősen lyukas. Lakáspiaci adatok az USA-ból, valamint csütörtökön feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli előzetes menedzserindexek Európa vezető gazdaságaiból. Lényegében ennyi.

Vagyis, bár nyár közepe van, azért jövő héten sem maradunk izgalmak nélkül a tőzsdei világban. Nem beszélve a nemzetközi geopolitikai helyzetről, hiszen az ukrán-orosz, vagy a közel-keleti feszültségek sem nagyon enyhültek az elmúlt napokban, sőt! Az Investor.hu-n pedig minden fontos eseményről beszámolunk, ami befolyásolja a piacokat.

Forrás: Investor.hu

Beszerzési Menedzserindex (PMI)

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.
Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.
Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.