Hat éve nem volt ilyen Kínában

Vágólapra másolva!
6 év után újra jelzálog-fedezetű papírokkal kereskedhet egy kínai bank. A Postal Savings Bank of China 6,8 milliárd jüan, azaz 1,1 milliárd dollár értékben adhat el jelzálog-fedezetű értékpapírokat. Ilyen jellegű tranzakcióra utoljára 2007 során került sor Kínában.
Vágólapra másolva!
  • A Postal Savings Bank of China akár már holnap 1,1 milliárd dollár értékben jelzálog fedezetű papírokat dobhat piacra, a Chinabond közleménye szerint. Az utolsó ehhez hasonló tranzakciót 2007-ben a China Construction Bank végezte, amit az amerikai hitelválságot követően a kínai állam felfüggesztett.
  • A mostani tranzakciót állami szinten is jóváhagyták. Az intézkedésre a romló ingatlanpiaci helyzet miatt van szükség. Júniusban ugyanis hetven nagyvárosból ötvenötben csökkentek a lakásárak. A gyenge kereslet mögött a lassuló gazdasági növekedés állhat, hiszen idén már „csak” 7,4 százalékos GDP-növekedés jöhet. Ez az elmúlt két évtized leggyengébb eredménye lehet.
  • A jelzálogfedezett értékpapírok plusz likviditást pumpálhatnak a bankszektorba, illetve segítheti a banki kockázatok diverzifikációját is, véli a CBRE egyik vezető elemzője, Frank Chen. Ugyanakkor, ha túlságosan bonyolulttá válna az ilyen értékpapírok mögötti eszközök összetétele, az ugyanolyan kockázatokat is rejthet, mint amit az amerikai ingatlanpiaci válság kapcsán láthattunk.
  • A jelzálogfedezett értékpapírok újbóli engedélyezése, azt mutatja, hogy a kínai kormány enyhítene az ingatlanpiaci szabályozáson, véli Xu Hanfei a Guotai Junan Securities elemzője. Xu szerint egyre több ilyen értékpapír kibocsátását engedélyezi majd a kormány, hogy ezzel is segítse a kínai gazdaságot.