Szíjjártó: A Wizz Air Macedóniába indíthat járatot

Szijjártó Péter macedóniai tárgyalása, a Magyar Kereskedőház megnyitása
Vágólapra másolva!
A kormány jelenleg a Wizz Airrel tárgyal Nyugat-balkáni repülőjáratok beindításáról, ha a megbeszélések sikeresek lesznek, januártól újra közvetlen járattal utazhatunk Budapestről Szkopjéba. A macedón-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését szolgálja az új, szkopjei kereskedőház is.
Vágólapra másolva!

A Malév megszűnése óta nincsen közvetlen repülőjárat Budapest és Szkopje közt. Ez a helyzet változhat meg hamarosan: a kormány a Wizz Airrel tárgyal arról, hogy a macedón fővárosba is indítson járatot - mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ha minden jól alakul, a légikapcsolat jövő év januárjától élhet újra.

Macedóniába készül az MVM

Szijjártó Péter Szkopjéban találkozott Jerry Naumoff beruházási, Bekim Neziri gazdasági és Bil Pavlevszki befektetésügyi miniszterrel is. Az egyik kiemelt téma az albán-macedón villamosvezeték volt, melynek építésében a Magyar Villamos Művek (MVM) szeretne részt venni. Az MVM Albániával is tárgyal, a pályázatot a közeljövőben fogják kiírni.

Nagybefektető

Macedóniában Magyarország az egyik legnagyobb külföldi befektető, 2011 végén 334 millió euróval hazánk ötödik volt a befektetői rangsorban. Az utóbbi években főleg magyar kis- és középvállalkozások jelentek meg a macedón piacon, korábban a Fornetti hajtott végre nagyobb beruházást, őket megelőzően a Magyar Telekom, még 2001-ben.

Fontos exportpiac

Magyar cégek jelenleg évi 120 millió euró értékben exportálnak Macedóniába, főleg gépeket, járműveket és híradástechnikai eszközöket, valamint tejet, tojást és gabonát. A macedóniai import 8 millió eurót tett ki 2012-ben, elsősorban zöldségeket és gyümölcsféléket hoztunk be tőlük.

A macedóniai Magyar Kereskedőház megnyitása. Forrás: Miniszterelnökség

Kereskedőházat adtak át

A tizenkettedik külföldi kereskedőházat adta át hétfőn Szkopjéban Szijjártó Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a most átadott kereskedőház segítségével a Macedóniába irányuló export 5-10 százalékkal növekedhet évente. A kereskedőház szerepe az igények felmérése és a kapcsolatok kiépítése a külföldi piacon. Hazai párja a Magyar Nemzeti Kereskedőház, amely az exportképes kis- és középvállalkozások feltérképezését végzi. A két intézmény együttműködése megkönnyíti a kereslet és a kínálat egymásra találását.

Mezőgazdaság és energetika

Elsősorban a mezőgazdaság az a terület, ahol az export jelentős növelésére van lehetőség. A másik ígéretes terület az energetikai eszközöké és berendezéseké, különösen, ha az MVM részt tud venni az albán-macedón vezeték kiépítésében, mondta Szijjártó Péter.


Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.