Miniszterelnökség: Folyamatosan jön a pénz Brüsszelből

Vágólapra másolva!
Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, amelyek szerint április óta nem érkeznek Magyarországra uniós támogatások, és a magyar kormány nem is küld számlákat Brüsszelnek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság április 15-e óta 30 alkalommal utalt Magyarországnak pénzt, összesen 1300 millió eurót, mondta Csepreghy Nándor. A helyettes államtitkár azt mondta az Origónak, hogy Magyarország folyamatosan küldi Brüsszelnek a számlákat, azokat is, amelyek április óta keletkeztek.

Nincsenek kifizetések

A 444.hu írta meg, hogy a brüsszeli kifizetések április óta állnak, mivel az unió vizsgálódik a támogatási pénzek elosztását végző rendszer átalakítása miatt. Sőt, nem hogy pénz nem érkezik az uniótól, de a magyar kormány a számlákat sem küldi ki, nehogy visszautasítsák azokat.

Vannak kifizetések

Az uniós támogatások kifizetése zavartalanul folyik, a számlákat a magyar fél folyamatosan küldi Brüsszelbe - mondta Csepreghy Nándor. Április óta 30 alkalommal utalt az unió, júniusban például több mint 10 kifizetést hajtottak végre.

A vizsgálat még tart

Az uniós támogatások hazai elosztását végző rendszert a kormány év elején alakította át, az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben. Az ellenőrzést befejezték, de a vizsgálat nem zárult le, végleges jóváhagyást még nem kapott az új rendszer Brüsszeltől.

Lázár mondjon le!

Szabó Szabolcs, az Együtt-PM független parlamenti képviselője Lázár János lemondását, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) visszaállítását követeli. A képviselő szerint minden magyar állampolgárnak havonta 10 ezer forintjába kerül, hogy az unió nem folyósít fejlesztési pénzeket.