Pörög az online videózás, hasít a Netflix

House of Cards
Vágólapra másolva!
Szép kis negyedéven van túl az online videózás egyik úttörője, az amerikai Netflix, miután több mint 1 millióval nőtt az előfizetők tábora, és a bevétel is még mindig 20 százalék felett növekszik éves alapon.
Vágólapra másolva!

Szinte egyetlen olyan fontos adat, szám, sor sem található a Netflix gyorsjelentésében, ami csalódásra adna okot. Az árbevétel, vagy éppen a nyereség, illetve a növekedés szempontjából kulcsfontosságú előfizetői szám nem csak éves alapon mutat növekedést, hanem az elemzői várakozásokhoz képest is.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Az árbevétel esetében ennek már csak azért is lehet örülni, mert a növekedési ütem ezzel 25,3 százalékos volt, ami az elmúlt negyedévekben egyre nagyobb mértékű, ráadásul utoljára 2011 negyedik negyedévében fordult elő ekkora bővülés. Azok tehát, akik arra számítottak, hogy a Netflix tempót veszít, most alaposan csalódhattak.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Ugyancsak pozitív meglepetést okozott a nyereség is, a társaság 71 millió dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 1,15 dollárnak felel meg. Az árbevételhez hasonlóan utoljára 2011-ben sikerült ennyire jó teljesítményt elérni, igaz, akkor még a DVD-üzletág volt a húzó a cégen belül. A vezérigazgató, Reed Hastings tervei az online videózás felé történő elmozdulással tehát a főbb számok szintjén látszólag sikeresek voltak, ismét a korábbi szinteken a növekedési ütem, és a nyereség is.

Forrás: Netflix, Investor.hu

50 millió előfizető

A vártnak megfelelően az előfizetők száma tovább nőtt, az viszont igen nagy meglepetést okozott, hogy sikerült az 50 milliót is átlépni. Az amerikai előfizetők száma 36,24 millió főre nőtt, miközben egy évvel korábban még a 30 milliót sem sikerült elérni. A növekedés pedig vélhetően folytatódhat majd, egyes elemzések szerint 60-90 millió amerikai előfizetőt érhet majd el a jövőben, tehát még jelentős tér van a bővülésre.

A nemzetközi szegmensben 13,8 millió előfizetővel rendelkezik a társaság, az éves növekedés pedig impozáns, 78 százalékos volt. Bár a divízió egyelőre nem termel nyereséget a vállalatnak, ez főleg a magas terjeszkedési költségeknek köszönhető, így a jövőben jó eséllyel - azok normalizációja következtében - nyereséges lesz ez a szegmens is.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Hastings egyébként világosan ki is fejtette, nincs azzal probléma, hogy a szegmens nem nyereséges, legalábbis addig, amíg ezt a terjeszkedési költségek okozzák. Ezek ugyanis idővel megtérülnek majd, így a növekedési ütemet jó ideig magas szinten tarthatja majd a Netflix.

Rímel erre az is, hogy szeptembertől Németország, Franciaország, Ausztria, Svájc, Belgium, és Luxemburg is bekerül a "Netflix-országok" közé. Ezzel a társaság jelentősen növeli lefedettségét, így megalapozhatja a jővőbeli növekedést.

Erős negyedév jöhet

Ennek tudható be egyébként az is, hogy az elemzői konszenzusban szereplő 1 dollárral szemben mindössze 89 centes EPS-t vár a menedzsment a jelenlegi negyedévre. Hastings szerint ugyanakkor ez főleg a nagyobb a terjeszkedési költségekkel magyarázható, így a befektetők sem fogadták annyira negatívan a hírt.

Ráadásul az előfizetők számától ismét tekintélyes, 7,4 százalékos növekedést vár negyedéves alapon a menedzsment, szeptember végén már 53,7 millió közelébe érhet, elsősorban az új európai piacok következtében. A társaság tehát igen stabil lábakon áll, amiben a saját gyártású sorozatoknak, így a House of Cards-nak is komoly szerepe van.

A House of Cards sztárja elégedett lehet...

Nem árt az óvatosság

A Netflix gyorsjelentése tehát a vártnak megfelelően igen erős lett, ugyanakkor az elmúlt hetekben a részvény árfolyama kitűnően követte le a növekvő várakozásokat is. A mostani igen pozitív számok tehát annyira nagy meglepetést nem okoztak, amit jól mutat az is, hogy nyitás előtt mindössze 0,8 százalékos pluszban áll a részvény.

Az szintén nem szabad elfelejteni, hogy a Netflix továbbra is igen túlértékeltnek tűnik a piac egészéhez, de még a szektortársakhoz képest is. Egyedül az Amazon.com értékeltségét lehet összehasonlítani a Netflixével, de a Jeff Bezos irányította társaságtól sokkal nagyobb növekedési ütemet is vár a piac. Persze az is tény, hogy a Netflix sosem volt olcsó, akkor sem, amikor 330 dollár közeléből visszapattant a mostani 450 dolláros szintekig.

Investor.hu Forrás: Origo

A technikai kép viszont most nem annyira hívogató, mint korábban, 460 dollár közelében ugyanis komoly ellenállás feszül a Netflix előtt, amit a július elején látott fals kitörés is mutat. Ráadásul a kedvező számokra sem ugrott a szint fölé az árfolyam piaczárás után, tehát egy esetleges vétellel ezt a szintet mindenképpen érdemes lehet megvárni.

Közben az indikátorok elgyengülés jeleit mutatják, és őszintén szólva egy ekkora emelkedés után nem is lenne valószínűtlen egy korrekció. Az 50 napos mozgóátlag környékére könnyedén visszacsúszhat a papír, ezért egyelőre nem árt az óvatosság.

A Netflix napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu