Visszaadná a Mol az INA-t?

2014.07.23. 08:35

A Mol és a horvát állam képviselői július 25-én, azaz pénteken ülnek újra tárgyalóasztalhoz az INA irányításáról egyeztetni. A felek között ismét fokozódni látszik a hangulat, a horvát gazdasági miniszter szerint a legjobb az lenne, ha a horvát állam visszavásárolná a Mol által birtokolt INA részvényeket.

"Horvátország energiastratégiája szempontjából a legjobb megoldás az volna, ha Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket. A második legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodni a Mollal. Új partner keresése csak a harmadik lehetőség" - mondta el Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a Hina hírügynükség szerint.

A Mol a horvát miniszter nyilatkozatára egy az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált, amelyben kifejtette, hogy stratégiája továbbra is egyértelmű és változatlan, egy piaci alapokon működő INA fenntartása a cél. Ezek szerint szerint, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások sikeresek, és az INA piaci elvek alapján működik tovább a jövőben, akkor az hosszú távú növekedést és értékteremtést eredményez a részvényesek számára.

Amennyiben a horvát kormány, a privatizáció előrehaladott állapota ellenére mégis egy állami irányítású INA-ban gondolkodik, úgy a Mol felkéri a horvát kormányt arra, hogy hivatalos csatornákon keresztül jelezze a szándékát, hogy tárgyalni kíván a Mol által tulajdonolt INA részvényének megvételéről. Ebben az esetben a Mol el fogja adni részesedését - áll a közelményben.

Az INA csomag eladása a már hosszú ideje óta húzódó vita alapján nem lenne meglepetés, ráadásul a Mol igazgatósága már novemberben felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy adott esetben készítse elő a részesedés értékesítését annak érdekében, hogy a cég maximalizálni tudja befektetésének értékét. A hazai olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog pedig a Molé.

Nemrégiben olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint az orosz Gazprom lehet a befutó a Mol INA-ban meglévő részesedéséért folytatott versenyfutásban.