Remekül sikerültek a délelőtti eurózónás makroadatok, melyek kivétel nélkül az eurózóna fellendülésének begyorsulásáról árulkodtak. 

Az eurózóna fellendülésének begyorsulásáról árulkodtak a délelőtti, Markit által készített makroadatok az eurózóna fellendülésének begyorsulásáról árulkodtak. Az eurózóna és a gazdaságilag legerősebb tagállamának számító Németország és Franciaország feldolgozóiparában, szolgáltató szektorában ugyanis egyaránt emelkedett a gazdasági aktivitás júliusban a legfrissebb statisztikák szerint.

  • Az eurózóna szolgáltató szektorára vonatkozó beszerzési menedzserindex (PMI) júliusi értéke 54,4 pontra ugrott fel (várt: 52,7 pont) a júniusi 52,8 pontról. 
  • Az eurózóna feldolgozóiparának aktivitása szintén emelkedett, mivel az ottani PMI 51,9 pontra ugrott fel.
  • Ezek után a két szektort együtt mutató kompozit PMI április után ismét három éves csúcsra ért fel 54 pontos értékével. 
Forrás: Investor.hu

Ez nagy részben annak köszönhető, hogy Németországban is a vártnál jobb statisztikák láttak napvilágot a feldolgozóiparból és szolgáltató szektorból.

  • A Markit által a német feldolgozóiparra készített júliusi beszerzési menedzserindex 52,9 ponton alakult, miközben a júniusi érték még 52 pontot mutatott (várt: 51,9 pont).
  • A német szolgáltató szektorban ennél is nagyobb volt a meglepetés, mivel az ottani PMI 56,6 pontra ugrott fel, miközben előzetesen csak 54,5 pontra számítottak.
Forrás: Investor.hu

Ráadásul az utóbbi hónapokban inkább gyengélkedő Franciaországban is a gazdasági aktivitás fellendülését mutatták a reggeli makroadatok:

  • A Markit által mért francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) 47,6 pontra esett vissza júliusban, miközben a várakozások 48 pontos értékre számítottak. A szolgáltató szektorra vonatkozó PMI viszont 50,4 pontra emelkedett, ami nem csak, hogy felülmúlta az elemzői várakozásokat (48,2 pont), de április után ismét a szektor bővüléséről árulkodott. A kompozit PMI ezek után 49,4 pontra emelkedett (várt: 48,3 pont). 
Forrás: Investor.hu
Beszerzési Menedzserindex (PMI)
 
Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.
 
Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.
 
Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index  értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.

A gazdasági aktivitás fellendülése arról árulkodik, hogy az Európai Központi Bank által júniusban bejelentett új monetáris stimulusok hatásosnak bizonyulnak. A jegybank többek között kamatcsökkentéssel, új LTRO program indításának ígéretével igyekszik segíteni az eurózóna fellendülését.

A kedvező statisztikákra erősödéssel reagált az euró, mely nyolchavi mélypontjáról kissé elrugaszkodva 1,347 fölé tért vissza a dollárral szemben. 

Ráadásul az európai részvényindexek is lendületbe jöttek, és a reggeli kis mínuszokból kikecmeregve folytatják az elmúlt napok emelkedését, és 0,3-1,6 százalékos pluszban mozognak. 

EURUSD órás grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu