Vágólapra másolva!
A vártnál erősebb makroadat érkezett a kínai feldolgozóiparból, melynek köszönhetően a Shanghai Composite index messze felülteljesíti ázsiai társait a mai kereskedésben. Amerikában tegnap folytatódott az S&P 500 csúcsdöntése, ami mellett számos gyorsjelentés köthette le a befektetők figyelmét.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Kedvező adatok érkeztek Kínából

  • A vártnál magasabb értéket mutatott az HSBC által kalkulált júliusi előzetes feldolgozó ipari beszerzési menedzserindex (PMI) (tény: 52 pont, várt: 51 pont). Ez pedig 18 hónapja a legmagasabb érték, ami arról árulkodhat, hogy a kínai gazdasági növekedés elérheti a kormány által várt 7,5 százalékos szintet.
  • Ennek következtében pedig a sanghaji börze is nagyobb emelkedésbe kapcsolt (+1,3%), és a hongkongi tőzsdeindex is 0,5 százalékos pluszban áll.
  • A Nikkei tőzsdeindex ellenben 0,3 százalékos mínuszban fejezte be a csütörtöki kereskedést, miután a japán kereskedelmi mérleg nagyobb hiányt mutatott, mint ahogy várták az export értékesítések váratlan visszaesése miatt.
Forrás: Investor.hu

USA: Hasít a Facebook

  • Remekül halad a Facebook (Nasdaq) szekere, a közösségi oldal egy év alatt megduplázta nettó profitját, mely 791 millió dollárt tett ki a második negyedévben. A tisztított EPS 42 centet tett ki, ami meghaladta az elemzői várakozásokat (várt: 32 cent). Az árbevétel pedig 2,91 milliárd dollárra emelkedett (várt: 2,81 milliárd dollár), elsősorban a mobilos hirdetési bevételek további pörgésének köszönhetően. A részvény 5,5 százalékot ugrott piaczárás után, amivel új történelmi csúcsra került.
  • Tegnap sem aggasztották a befektetőket az izraeli-palesztin és orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult geopolitikai kockázatok. Az amerikai részvényindexek közül az S&P 500 új történelmi csúcsot és zárócsúcsot ütött, és 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A Nasdaq 0,4 százalékot erősödött a technológiai részvények jó teljesítményének köszönhetően, amivel egyre közelebb kerül új 14 éves csúcsához. A Dow Jones viszont 0,2 százalékot gyengült.
Forrás: Investor.hu

  • Az AT&T (NYSE) profitja 7,2 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra esett vissza a második negyedévben, ami elsősorban a különböző felvásárlások magas költségeinek tudható be. A különleges tételek nélküli egy részvényre jutó profit (EPS) 62 centet tett ki (várt: 63 cent), míg az árbevétel 32,6 milliárd dollárra emelkedett (várt: 33,22 milliárd dollár). A mobilelőfizetők száma viszont a vártnál nagyobb mértékben, 625 ezerrel bővült. A részvény 1,1 százalékot esett piaczárás után.
  • Különböző licensz bevételek beszedésével küszködik Kínában a Qualcomm (Nasdaq), ami miatt az aktuális negyedévi profitcélok is veszélybe kerülhetnek – közölte a cég menedzsmentje. A szeptemberrel végződő negyedévben csak 1,03-1,18 dolláros lehet a EPS a várt 1,23 dollár helyett. A chipgyártó árfolyama 4 százalékot zuhant a hírre.
  • Újabb autó-visszahívásokat jelentett be a General Motors (NYSE). Ezúttal 717 950 darab autóját rendeli vissza a társaság különböző problémák miatt. A problémás gyújtáskapcsolók azonban a mostani visszahívásokban nem játszanak szerepet. A részvény 1 százalékot esett tegnap a hír után.