Nagyot zakózott az Amazon

Vágólapra másolva!
Nagy megkepetést okozott az Amazon második negyedéves gyorsjelentése, ám nem pozitív értelemben. A veszteség az előzetesen várt összeg majd kétszerese lett. A árfolyam több mint 10 százalékot zuhant a bejelentésre.
Vágólapra másolva!
  • Az Amazon második negyedéves gyorsjelentésében 126 millió dolláros veszteségről, azaz mínusz 0,27 dolláros EPS-ről számolt be. Az elemzők közben csak mínusz 0,15 dolláros eredményt vártak részvényenként, ráadásul az egy évvel korábbi eredmény csak éppenhogy veszteséget, mínusz 0,02 dollárt mutatott.
  • A társaság árbevétele ugyan 23 százalékkal nőtt az elmúlt egy év alatt, azonban működési költségei is megugrottak, 24 százalékkal lettek magasabbak azonos időszakra számolva. Ez 19,34 milliárd dolláros árbevételt és 19,36 milliárdos költséget jelent a gyorsjelentésben.
  • A megnövekedett forgalom a cég logisztikai terjeszkedésének köszönhető elsősorban, a megnövekedett költségekhez viszont több tényező is hozzájárult. Az elmúlt 12 hónapban a vállalat befektetései, részben az új logisztikai központokba, részben az elektronikai cikkekbe jelentős költségeket okoztak.
  • Az Amazon ugyanis olyan cégekkel akarja felvenni a versenyt az elektronikai piacon, mint az Apple vagy a Samsung. Az új fejlesztésű Amazon Fire telefon most pénteken kerül piacokra, melynek ára nem sokkal marad el az Apple által gyártott iPhone-ok árától.
  • A cég pénzügyi igazgatója, Tom Szkutak a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi lehetőségek kiaknázása kétség kívül érintik az Amazon rövidtávú eredményét. Ugyanakkor hosszútávon a magas tőkearányos hozamot fogják szem előtt tartani.
  • A társaság 410-810 millió dolláros veszteséget vár a harmadik negyedévre, amely jelentős visszaesés lenne a 2013 harmadik negyedévében elért 25 milliós veszteséggel szemben.
  • A Nasdaqon jegyzett részvényeket érzékenyen érintette a bejelentés, 358,61 dolláros árfolyamukról egészen 323 dollárig zuhantak a piaczárás utáni kereskedésben, ami 10 százalékos esésnek felel meg. Ma közel 11 százalékos mínuszban nyithat az árfolyam.
Forrás: Investor.hu