Vágólapra másolva!
Új csúcsokat hódított meg tegnap az S&P 500 részvényindex, miközben az IMF pesszimistább lett az idei globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban. Ázsiában viszonylag jó a hangulat ma reggel, és emelkedni tud a legtöbb tőzsdemutató.
Vágólapra másolva!

USA: Megütötték az Amazont

  • Visszavágta a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisát az IMF. A Nemzetközi Valutaalap szerint már csak 3,4 százalékos lesz a globális gazdasági növekedés, szemben az áprilisban várt 3,7 százalékkal. Az IMF elsősorban az amerikai gazdaság első negyedévben mutatott nagy visszaesése, és Kína további lassulása miatt lett pesszimistább, de a különböző katonai konfliktusok miatt megemelkedő olajár is kockázatként jelentkezik.
  • Vegyesen, a szerdai záróértékeik körül fejezték be a kereskedést tegnap az amerikai részvényindexek. Az S&P 500-nak összejött az újabb napon belüli és zárócsúcs, a Dow Jones és a Nasdaq viszont mérsékelt gyengülést szenvedett el (0,02, illetve 0,04 százalék).
Forrás: Investor.hu

  • A lakáspiacról némileg csalódást keltő adat látott napvilágot. Az új lakások értékesítése 8,1 százalékkal esett vissza júniusban májushoz képest, miközben az elemzők csak 5,8 százalékos csökkenésre számítottak.
  • A Markit, amerikai feldolgozóiparra vonatkozó beszerzési menedzserindexe 56,3 pontra esett vissza júliusban (várt: 57,5 pont) a júniusi 57,3 pontról. Ez a feldolgozóipari aktivitás bővülésének lassulását mutatta.
  • Folytatódott a gyorsjelentési szezon is, a Visa (NYSE) profit- és bevétel soron is a vártnál némileg jobb eredményekről számolt be. A bankkártya-kibocsátó ugyanakkor csökkentett idei bevétel-előrejelzésein, és a szeptemberrel végződő pénzügyi évére már csak 9-10 százalékos bevétel-növekedést vár, szemben a korábban prognosztizált 10-11 százalékkal. A Visa az egyes feltörekvő országokban (Venezuela, Ukrajna, Oroszország) tapasztalt problémák miatt lett pesszimistább. A hírre 3 százalékot esett az árfolyam piaczárás után.
  • A vártnál közel kétszer nagyobb veszteségről számolt be az Amazon (Nasdaq) a gyorsjelentésében. Az eredményekre a költséges beruházások, fejlesztések helyeztek nyomást (új Fire okostelefon, új raktárak, drónok). A 19,34 milliárd dolláros árbevétel nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Az eredményekre közel 11 százalékot zuhant a részvény piaczárás után.
  • A Starbucks (Nasdaq) második negyedéves eredményei hajszálnyival jobban sikerültek a vártnál, ami elsősorban a különböző új élelmiszereinek és a kávéinak vártnál jobb amerikai értékesítésének tudható be. A befektetők azonban aggódnak, hogy a cég tervezett számos új üzletei, az emelkedő kávéárak és munkaerő-költségek nyomás alá helyezik majd az eredményeket. Emiatt a hosszú távon várt 15-20 százalékos profitnövekedés is veszélybe kerülhet – ahogy a cég pénzügyi igazgatója is figyelmeztetett. Így a részvény 2,5 százalékot esett piaczárás után.

ÁZSIA: Emelkedett a tokiói tőzsde

  • Többségében pluszban időznek a vezető ázsiai tőzsdék, a japán Nikkei egy százalék feletti pluszban zárt, míg a kínai börzék kisebb pluszban állnak. Ellenben Ausztráliában halvány csökkenéssel fejeződött be pénteken a kereskedés.
Forrás: Investor.hu