Eddig tartott a forint nagy erősödése

Vágólapra másolva!
Látszólag vége a forint mézesheteinek, hiába szerepelt remekül, az utóbbi napok egyértelműen a gyengülésről szólnak, és a 310-es szintnél jár már az árfolyam.
Vágólapra másolva!

15:22 - Egyre nagyobb a gyengülés

Nem tud magára találni a forint a délutáni órákban sem, az euróval szembeni jegyzések 311 felett is jártak már, a dollárral szemben pedig a 232-es szint közelébe is eljutott a forint árfolyama. Ezzel már 0,6 százalékos gyengülést mutat ma a forint, amivel valamennyi európai devizánál rosszabbul teljesítünk.

Ráadásul a júliustól látott csökkenő trendvonalat is áttörte az EURHUF árfolyama, így ha a nap későbbi részében nem tud 310,5 közelébe visszaerősödni, akkor könnyen lehet, hogy a 312-es szint lesz majd a következő akadály.

11:21 - Vége a forint erősödésének

A július az remekül indult. Bár 1-jén ugyan még eljutottak a jegyzések a 312,43-as szintre, ám onnan nem tudott tovább gyengülni a forint, a trend pedig megfordult. Nem kell hozzá sok idő, és látványos erősödésbe kezdett a forint, július 23-ára pedig 306,74-ig jött le a devizaárfolyam. Ez közel 2 százalékos erősödést jelent, ami talán elsőre nem tűnik soknak, de egy deviza esetében azért nem számít kis mozgásnak.

Az első három hét lett erős

Innen azonban már nem sikerült tovább erősödni, a trend pedig ismét megfordult. Óhatatlanul meg kell jegyezni, hogy a forint erősödése alapvetően az MNB legutóbbi kamatdöntéséig, a vártnál nagyobb kamatvágásig tartott. Ez egyébként elvileg magyarázhatná a forint gyengülését, sőt, valamelyest magyarázza is, mert a bejelentés után ténylegesen gyengült a forint az euróval szemben. Az viszont tény, hogy az MNB a kamatvágási ciklust befejezettnek tekinti, így újabb forintgyengítő kamatvágásokkal már nem kell számolni. A háttérben tehát inkább arról lehet szó, hogy a piaci szereplők azt próbálják beárazni, hogy a monetáris kondíciók hosszú ideig enyhék lehetnek majd.

A nemzetközi hangulat is fordult

A forint júliusi mozgását tehát alapvetően ebben a két részben, vagyis a kamatvágás előtt, illetve a kamatvágás után is érdemes vizsgálni. Az első szakaszban, tehát a kamatvágásig a forint remekül teljesített a régiós devizákhoz képest is, július 1-től július 22-ig 1,25 százalékkal tudott erősödni az euróval szemben, ennél jobb teljesítményre pedig csak a török líra volt képes. Közben a cseh korona, a horvát kuna, vagy éppen a román lei még erősödésre sem volt képes.

Forrás: Investor.hu

Az előző héten viszont megváltozott a helyzet, a forint pedig már közel 1 százalékot gyengült. Ez ugyan nem számít jelentősnek, de azt jól jelzi, hogy az erősödő trendnek egyelőre vége. Mentségére szóljon a forintnak, hogy a hó elején remeklő török líra sem találta a formát az utóbbi héten, illetve az orosz rubel még ennél is nagyobb gyengülést hozott össze. Ezzel együtt viszont a közvetlen régiós devizák nem mutattak gyengülést, az alulteljesítés tehát egyértelmű.

Forrás: Investor.hu

Mi jön most?

  • Legfontosabb kérdés persze, merre tovább forint, no és meddig. Erre a kérdésre biztos választ adni természetesen nem lehet.
  • Az viszont biztos, hogy a héten sok makroadat érkezik majd, ami alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi tőkepiaci hangulatot, kedvezőtlen esetben pedig ismét a feltörekvő piacokat érinthetik a tőkekivonások. Ez gyengíti az adott ország devizáját.
  • Elsősorban így inkább a technikai elemzés eszköztárát lehet felhasználni.
  • Nos, ebben az esetben az 50 napos mozgóátlagról való felpattanás látható az EURHUF grafikonon, ami a forintnak nem túl jó hír.
  • A júliusi csökkenő trendvonal ugyanakkor megfoghatja, nagyjából 310,6 körül.
  • Ha nem sikerül, akkor a 312-es szintet érdemes figyelni, ahol utoljára június végén/július elején járt az árfolyam.
  • Ha ezt is átviszi az EURHUF, akkor jöhet a 314-es szint, ahol még év elején tartózkodtak a jegyzések.
  • Távolabb nem érdemes nézni még, a nagyobb gyengüléshez ezeket a szinteket kell átvinni.
  • Hogy sikerül-e, vagy sem, az persze nagy kérdés. Nagyban függ a heti nemzetközi hangulattól.
  • Már csak ezért is érdemes figyelni a fontos adatokat, illetve a gyorsjelentési szezont.
Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu