Meglepő adatok az amerikai gazdaságról

Vágólapra másolva!
Négy százalékkal nőtt az amerikai gazdaság a második negyedévben, ez bizony meglepetés a javából. A hab a tortán, hogy a rossz időjárás által sújtott első negyedéves statisztikát is felfele módosították. Aki eddig kételkedett volna az amerikai gazdaság erejében, annak a mai adatközlés talán elég bizonyítékkal szolgál. Emelkednek is a tőzsdék, a dollár pedig erősödik, a hullámoknak viszont egyelőre nincs hatása a magyar eszközökre.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben (évesítve) 4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, vagyis gyorsabban annál a 3 százaléknál, amit az elemzők korábban prognosztizáltak. Nem ez volt az egyetlen jó hír, hiszen az első negyedéves adatot is felfele húzták, hiszen a korábban közölt, az időjárási viszontagságok miatti 2,9 százalékos visszaesést 2,1 százalékosra szépítették.

Kifejezetten jó hír

Az amerikai gazdaság erős teljesítménye befektetői szempontból kifejezetten jó hír. Az első negyedévben ugyanis a rossz időjárás rontotta a statisztikákat, sokan attól tartottak, hogy a felszín alatt a gazdasági folyamatok már romlóban vannak. Ezekre az aggodalmakra cáfolt most rá egyértelműen Amerika.

Forrás: Investor.hu

A gyorsabb gazdasági növekedés a részvénypiacok számára jó hír. Ilyen környezetben ugyanis a vállalatok jobban teljesítenek, nagyobb profitot termelnek, több osztalékot fizetnek, vagyis többet érnek tulajdonosaiknak. Akinek tehát részvénybefektetései vannak (akár egyedi részvény, vagy befektetési alap, vagy más, egzotikusabb terméken keresztül), most örülhet a jó amerikai adatnak.

Emelkedő indexek

Emelkednek is a részvényindexek, igaz Európában és Amerikában is minimális (pár tized százalékpontos) az emelkedés mértéke. A magyar tőzsdét ráadásul el sem érte a kedvező hangulat szele, az adatközlésre a fontosabb részvények egyelőre érdemben nem reagáltak.

A befektetők kivárnak

A relatíve kicsi elmozdulásoknak két oka is lehet. Egyrészt a GDP adat előtt Amerikában megjelent a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának július havi változása, ami bizony sokkal kisebb növekedést mutatott a várakozásokban szereplő értéknél. A gyengébb munkaerőpiaci adatnál azonban még fontosabb lehet, hogy az amerikai jegybank (Fed) mai kamatdöntése előtt a befektetők inkább partvonalról figyelik az eseményeket, kivárnak.

Forrás: Investor.hu

A legtöbben arra számítanak, hogy a jegybank tovább csökkenti a részvénypiacok emelkedésében is nagy szerepet játszó eszközvásárlási programot, így az októberre az eredeti tervek szerint akár teljesen ki is futhat. A legtöbb szempár viszont már azt fürkészi, hogy vajon mikor kerülhet sor az első kamatemelésre. A piaci mozgások szempontjából úgy tűnik, ez lesz a következő fontosabb mérföldkő.

Hirtelen erősödés

Jelenleg jövő év elejére prognosztizálják az irányadó ráta megemelését, de például a mai sokkal jobb GDP adat hatására akár valamelyest korábbra is csúszhattak a várakozások. A dollár euróval szembeni hirtelen erősödése is ezt a tézist erősíti, aminek már közvetlenebb magyar vonatkozó hatásai is lehetnek.

Gyengült a forint

Egyrészt a leglátványosabb, hogy a forint utoljára februárban látott mélypontra gyengült a dollárral szemben. Egy dollárért jelenleg 232,6 forintot kell adni a bankközi piacon, és a grafikonról kiolvasható mozgás, valamint az amerikai és európai gazdaságpolitikai folyamatok alakulása (szigorúbb amerikai, lazább európai jegybank) miatt egyaránt elképzelhető forgatókönyv, hogy még idén ismét a 250-es korábbi mélységekbe gyengüljön a forint a dollárral szemben.

A forint dollárral szembeni árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Másrészt, ha az amerikai kamatok emelkedni kezdenek, és így a kötvényhozamaik is felfele veszik az irányt, a globális versenyben az európai, így a magyar kötvények után is magasabb kamatot kellhet majd fizetnünk a jövőben. Addig persze még sok idő van hátra, ráadásul az Európai Központi Bank lehetséges lépései akár tartósabban is felülírhatnak egy ilyen szcenáriót.

Forrás: Investor.hu