Sakkban tartják az oroszok a Richtert

sakk stratégia befektetés
Vágólapra másolva!
Az orosz mellett a lengyel piacra vonatkozó bevételi várakozásait is lefelé módosította Richter a gyorsjelentést követő délelőtti sajtótájékoztatón. Ennek eredményeképpen pedig a csoportszintű várakozás is módosult némiképp, sőt a főbb profitabilitási mutatók sem maradtak érintetlenül. Mindezt az árfolyam is megsínyli, már 2 százalékos mínuszban található a gyógyszerpapír.
Vágólapra másolva!

Több téren is visszavágni kényszerült az idei évre vonatkozó várakozásán a Richter menedzsmentje. A lépésben kulcsszerepet játszik a legnagyobb külföldi piac, Oroszország gyengélkedése, ahol az első félévben 11,5 százalékos bevétel csökkenést könyvelhetett el a cég. Éppen ezért az egész évre vonatkozó várakozását is 5-10 százalékos visszaesésre módosította rubel alapon a gyógyszercég – mondta el Bogsch Erik, vezérigazgató.

Lengyelországgal kapcsolatban is pesszimistább lett a Richter, ugyanis a korábbi 0-5 százalékos visszaeséssel szemben már 10-15 százalékos visszaesést várnak. Ennek eredményeképpen pedig az összbevételre vonatkozó várakozását is lefelé módosította a társaság, 6 százalék helyett immáron 6-7 százalékos bevétel zsugorodást vár euró alapon 2014-re.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul a bevételek mellett a jövedelmezőség is rosszabb lehet, mint amire a menedzsment korábban számított. Erre utaló jel volt egyébként, hogy már a második negyedévben gyengén alakult a fedezeti hányad, illetve az üzemi eredményhányad is.

  • A fedezeti hányad 60 százalék körül alakulhat a korábban várt 61-62 százalékkal szemben.
  • Az üzemi eredményhányad terén idén már a másodjára rontott várakozásán a Richter. A legfrissebb prognózis szerint 10-11 százalék között alakulhat a margin, míg májusban 11, februárban pedig 12-13 százalékos értékkel számoltak. Ráadásul jelenleg az elemzői konszenzus is 13 százalék.
  • Egyébként annak ellenére pesszimistább a menedzsment, hogy a fontosabb költségtételek közül az értékesítési és marketingköltségek az árbevétel 30-31 százalékára rúghatnak, míg korábban ennek a sávnak a tetejét jelölte meg a menedzsment.

Nincs változás a kulcskészítményekkel kapcsolatban

A cariprazine-nal kapcsolatban nem látott napvilágot friss információ. Bogsch megerősítette, hogy várhatóan nem lesz szükség újabb klinikai vizsgálatokra az amerikai piaci bevezetéssel kapcsolatban. A Richter tengerentúli partnere, a Forest a negyedik negyedévben nyújthatja be a kiegészítő adatokat az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA), amely ezt követően várhatóan fél éven belül reagálhat erre.

Bogsch megerősítette az idei Esmya értékesítésre korábban megfogalmazott 30 millió eurós célt, ebből egyébként a társaság az első negyedévben 14,5 millió eurót már teljesített is. A készítménnyel kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy várhatóan szeptemberben Olaszországban is megindul a forgalmazás.

Forrás: Investor.hu

Termékportfóliót szívesen venne a Richter

A vezérigazgató elmondása szerint a növekvő készpénzállomány ellenére inkább egy megfelelő termékportfólió kialakításában érdekeltek, mint az osztalékfizetés változtatásában. Teljes egészében nem terveznek céget vásárolni, inkább termékportfóliót vennének, amivel a nyugat-európai és latin-amerikai értékesítést támogatnák.

A befektetők korántsem díjazták a negyedéves gyorsjelentést, ráadásul az idei célok visszavágását követően már 2 százalékos mínuszban tartózkodik a gyógyszerpapír. Ezzel egyre távolabb kerülnek a meghatározó mozgóátlagok, illetve a 4000 forintos lélektani szint is. Sőt, rövidesen egy eladási szignálként értelmezhető halálkereszt is megjelenhet rövidesen a grafikonon.

Richter napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu