Vágólapra másolva!
Hatalmast port kavart a francia Iliad távközlési cég vezérigazgatójának nyilatkozata, miszerint felvásárlási ajánlatott tettek, a Deutsche Telekom amerikai leányára, a T-Mobile US-re. Érdemes lehet egyébként a sztorit követni, hiszen a felvásárlásnak egy magyar szála is van.
Vágólapra másolva!

Nagyot álmodott a francia Iliad távközlési cég, amely óriási meglepetést okozott befektetői berkekben azon bejelentésével, miszerint felvásárlási ajánlatot tettek a Deutsche Telekom amerikai leányára, a T-Mobile US-re. Ezek szerint az Iliad 15 milliárd dollárért vásárolna egy 56,6 százalékos csomagot az USA negyedik számú mobilcégében.

A T-Mobile-nál egyelőre csak annyit erősítettek meg, hogy ajánlatot kaptak, de többet nem hajlandóak elárulni. Egy az ügyletben jártas személy szerint a Deutsche Telekom egyelőre nem folytat tárgyalásokat a franciákkal.

Mindeközben azonban ne feledjük, hogy a T-Mobile US-nek már van egy kérője, a japán SoftBank személyében. Ráadásul a felek már igen közel állnak az egyezséghez, szinte már csak a részletek letisztázása van hátra az ajánlattétel előtt. A legfrissebb értesülések szerint legkorábban szeptemberben várható a bejelentés a legutóbbi augusztusi céldátummal szemben.

Miért meglepő az Iliad ajánlata?

  • Nagy kockázatot hordoz, hogy 15 milliárd dolláros kapitalizációjával akar egy 15 milliárd dolláros felvásárlást lebonyolítani
  • Gyakorlatilag Dávid szeretné bekebelezni Góliátot, az T-Mobile US első negyedév végi 49 milliós ügyfélállománya több mint ötszöröse az Iliad 8,6 milliós állományának
  • Kérdéses, hogy milyen szinergia érhető el egy kisebb európai és egy jóval nagyobb tengerentúli telekomcég között

Hogyan reagáltak az árfolyamok?

A T-Mobile US részvénye valósággal szárnyra kapott a hírre, az elmúlt hetekben látott árfolyamcsökkenést követően, csütörtökön 31 dollár közeléből 33 dollár közelébe ugrott a papír. Sőt, pénteken folytatódott az emelkedés, így két nap alatt már 8 százalékos pluszt hozott össze a telekompapír.

Véleményünk szerint azonban nem itt fog legyökerezni az árfolyam, hiszen egyrészt akár egy nagyobb felvásárlási háború is kialakulhat a cég körül, másrészt ahogyan korábban is felhívtuk rá figyelmet a, úgy akár 40 dollár feletti árfolyamon is gazdát cserélhetnek a T-Mobile US részvényei.

Forrás: Investor.hu

Mindeközben a francia Iliad hatalmas áreséssel reagált a T-Mobile US-re tett felvásárlási ajánlat hírére. Ezzel 2006 óta a legnagyobb zuhanást (-13%) mutatta be a francia telekompapír, délutánra azonban némiképp alábbhagyott a pesszimizmus, már csak 7 százalékos csökkenést láthatunk, ha a grafikonra pillantunk.

Forrás: Investor.hu

Miért lehet esélye az Iliadnak?

A SoftBank felvásárlással komoly versenyhatósági aggályok merülhetnek fel, miután a japánok az amerikai leányukon, a Sprinten keresztül szeretnék bekebelezni a T-Mobile US-t. Az üzlet eredményeképpen viszont a piac harmadik és negyedik számú szereplője egyesülne, ezzel pedig a nagy amerikai mobilszolgáltatók száma háromról négyre csökkenne.

Éppen ezért egy tanulságos esetre mindenképp fel kell hívnunk a figyelmet, ugyanis nem ez lenne az első esett, hogy az amerikai mobilcégek valami hasonlóban törték a fejüket. 2011-ben még az AT&T szerette volna felvásárolni az akkor még T-Mobile USA néven futó DT-leányt, azonban a hatóságok a verseny csökkenésétől való félelem miatt megvétózták a tranzakciót. Elmondásuk szerint ennek fenntartása érdekében négy nagy szolgáltató szükséges.

Persze a mostani helyzet némiképp különbözök a három évvel korábbitól, aminek az az apropója, hogy a négy nagy mobilszolgáltatót is két nagy csoportba lehet osztani: két igazán nagy monstrumra, a Verizonra és az AT&T-re, illetve két közepes méretű, ámbár a többi szereplőhöz képest jóval nagyobb, Sprintre és T-Mobile US-re. Utóbbi kettő egyesülésével egy újabb telekomóriás jönne létre, amely könnyebben vehetné fel a versenyt a Verizon-AT&T párossal szemben.

Ki mennyit kínált?

Az Iliad 15 milliárd dolláros ajánlata egy részvényre vetítve 33 dollárt érhet a Deutsche Telekomnak, ami annak fényében nem számít túl vonzó ajánlatnak, hogy a piaci pletyka szerint a SoftBank 40 dollárt kínálna papíronként.

Ugyanakkor a franciák szerint a két cég szálainak szorosabbra fűzésével mintegy 10 milliárd dolláros szinergiahatás érhető el, ami így az ügylet tárgyát nem képező – 43,4 százaléknyi - pakkot részvényenként 40,5 dollárra értékeli. Ha minden részvényt figyelembe veszünk, akkor 36,2 eurós fair értéket kapunk papíronként. Ennek fényében véleményünk szerint megkérdőjelezhető, hogy a Deutsche Telekom miért menne bele egy olyan üzletbe, ami éppen annyit kínál egy részvényért cserébe, mint a piaci ár, ráadásul a japánok állítólag jóval magasabb, 40 dolláros összeggel rukkolhatnak elő.

Forrás: Investor.hu

Másokat is találni a partvonal mellett

Bár a SoftBank még nem állt elő hivatalosan is ajánlatával, könnyen előfordulhat, hogy egy felvásárlási háború alakuljon ki a T-Mobile US kegyeiért. Ebben az esetben pedig a franciák is emelhetnének a téten, a Macquaire Securities elemzője szerint azonban az Iliad egy részvényenkénti 37 eurós ajánlattal is nyeregben érezhetné magát, amit azzal indokolt, hogy az európaiak esetében vélhetően nem merülnének fel versenyhatósági aggályok.

A potenciális felvásárlók sora ráadásul itt még nem ér véget, hiszen a tavaly két kisebb akvizíciót is elbukó Dish Network eddig a partvonalról szemlélte, hogy sikerrel jár-e SoftBank. Kérdéses azonban, hogy az Iliad képbe kerülésével mennyiben változik a kábelszolgáltató stratégiája, amely korábban igen határozottan állást foglalt a mobilpiacra való belépésről.

Egyes vélemények szerint az elmúlt években Európára koncentráló América Móvil is vevő lenne a T-Mobile US-re, miután egy régóta tartó korszakot zárt le az AT&T-vel. Utóbbi egyik felvásárlása miatt kénytelen megválni a mexikói telekomcégben lévő részesedésétől. Ezáltal pedig megnyílik az út az América Móvil előtt is, hogy az USA-ban akviráljon.

Nagyon kapós lett John Legere vezérigazgató T-Mobile US-e Forrás: T-Mobile US

A magyar szál…

A T-Mobile US felvásárlási sztorija egy magyar szállal is rendelkezik. Véleményünk szerint, ha a Deutsche Telekomnak sikerül túladnia amerikai leányán, akkor a befolyt összeg egy részét az európai távközlési piacon való terjeszkedésre fordíthatja. A német telekomcégnek egyébként feltett szándéka, hogy a közép-kelet-európai régióban megerősítse pozíciót, amivel így a Magyar Telekom is képbe kerül.

Időről időre előkerül befektetői körökben a pletyka, miszerint a DT kivásárolhatja magyar leányának kisebbségi részvényeseit. Ráadásul ennek alapja lehet az is, hogy ezt igen jó áron tehetné meg az anyacég, amelyről korábban többször is írtunk. Biztosat persze nem tudhatunk, de a két sztorit mindenképp érdemes lehet szorosan követni a jövőben.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu