Lenullázódhat a német gazdasági növekedés

2014.08.03. 11:23

Az ukrán válság és az Oroszország elleni szankciók következményei lenullázhatják a német gazdasági növekedést – figyelmeztetett a német Wirtschaftswoche hírportálon megjelent cikkében Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet igazgatója.

„A tavalyi év második felében beindult és a télen is folytatódó gazdasági növekedés lassulni látszik” – írta Hans-Werner Sinn, hozzátéve: az ifo múlt hónapban kiadott gazdasági növekedési előrejelzését úgy tűnik, lefelé kell módosítaniuk.

Az ukrán válság a második negyedévben már visszafogta a német gazdasági növekedést. „A feltételezés, hogy a második negyedévben a gazdaság 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, a dolgok jelenlegi állása szerint tarthatatlannak tűnik. Sokkal inkább zéró növekedés lesz belőle” – fogalmazott.

Válságtól nem kell tartani

„A negyedik negyedévre előre vetített 0,4 százalékos növekedést is minden bizonnyal lefelé kell módosítani. Mindez a 2014-es és 2015-ös növekedési előrejelzések számottevő csökkentését is maga után vonja” – tette hozzá.

Attól azonban nem kell tartani, hogy Németország újabb gazdasági válságba esne – hangsúlyozta Hans-Werner Sinn.

Egyrészt a gazdaság jórészt a belső kereslet növekedésére támaszkodik, másrészt a szolgáltatóipari szektor stabil teljesítményt mutat, harmadrészt az ifo saját gazdasági hangulatindexe is csak csekély mértékben csökkent az előző periódusokhoz képest – magyarázta a szakember, aki szerinte a helyzet semmiféle hasonlóság nem mutat a 2008-as válsággal.