Hirtelen gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Látványos forintgyengülés bontakozott ki a délutáni órákban, egy euróért már 315 forintot kell adni a bankközi piacon.  Év elején járt utoljára hasonló mélységekben a forint, korábban pedig 2011 végén, 2012 elején. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bizonyos pontokon a jegybank is beavatkozhat majd a forint gyengülését látva. 
Vágólapra másolva!

A délelőtti órákban a forint szépen erősödött az euróval szemben, ami részben összefüggésben állhatott az eurózónából érkező, gyengébb konjunktúramutatókkal. Ebédidőben viszont valami történhetett, hiszen a forint igen látványos gyengülésbe kezdett az euróval szemben. Mostanra egészen a 315-ös szintig gyengült az árfolyam, ilyen mélységekre az év elejét leszámítva legutóbb 2012 elején volt példa.

Forrás: Investor.hu

Nagy hirtelenséggel érkezett a forint gyengülése, ami mögött Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője magyarspecifikus hajtóerőt lát. Az elmúlt időszakban ugyanis a forint szorosan együttmozgott más, feltörekvő piaci devizákkal, ezúttal viszont a lengyel zloty piacán egyáltalán nem látható a forintéhoz hasonló eladói nyomás (így egyébként a forint 2008 óta nem látott mélységbe gyengült a zlotyval szemben).

Forrás: Investor.hu

Azt viszont nehéz megmondani, hogy miért éppen most kezdett ilyen határozott gyengülésbe a forint, hiszen nem érkezett olyan bejelentés, vagy makrogazdasági adat, ami ekkorát mozdíthatott volna az árfolyamon. Az elemző szerint a forintgyengülés hátterében állhat például a hosszabb lejáratú állampapírok piacán kibontakozó profitrealizálás (és ennek hatására látszó hozamemelkedés), bár azzal kapcsolatban csak később állnak majd rendelkezésre adatok, hogy a külföldiek állománya milyen mértékben változott.

Forrás: Investor.hu

Németh Dávid szerint a forint piacán az előttünk álló hónapokban is a 305-315 forintos kereskedési sáv lehet az irányadó. A devizahiteles elszámolás bizonyos mértékű devizakonverziós igényt támaszthat (ami forint eladást és deviza vételét jelentheti), vagyis a forintra potenciálisan még nyomást helyezhet, a szakértő szerint azonban a jegybank bizonyos szinteken már interveniálhat.

Tagadhatatlan, hogy az exportőrök a mostani mélységekben egyre nagyobb számban fedezik tevékenységüket forintvásárlásokkal. Ennek hatását azonban mérsékelheti Németh szerint, hogy idén már többször is láthattak a cégek a mostanihoz hasonló forint mélységeket, vagyis könnyen lehet, hogy sokan már megkötötték a fedezeti ügyleteiket.

A forint hetes grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Eközben az euró rohamléptékben gyengül

Tovább gyengül az euró a dollárral szemben, így az Investor Trader ügyfelei már jókora profitot zsebretehettek, ha megfogadták május végi ötletünket. Azóta még egyszer, július közepén is figyelmeztettünk, hogy az Európai Központi Bank eurógyengítő lépései és a technikai kép egyaránt az euró mélyrepülésének irányába mutatnak.

A mozgás eddig visszaigazolta várakozásainkat, és úgy tűnik, hogy a kétszáz hetes mozgóátlag sem fogja tudni sokáig tartani az árfolyamot. Technikailag tehát a gyengülés irányába mutatnak továbbra is a jelek, amit az orosz szankciók miatt lassuló német gazdaság, illetve a továbbra is alacsony inflációs mutatók is támogathatnak. Csütörtökön viszont az EKB kamatdöntésére kerül sor, ami természetesen nem várt bejelentések hatására még módosíthat a most kialakult képen.

Az EURUSD heti grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu