Nem adják fel a spanyolok, irány Brazília!

Brazília
Vágólapra másolva!
Egy újabb felvásárlási sztorival gazdagodott a világ a távközlési piacon, miután a francia Vivendi ajánlatot kapott brazil egységére. A befektetők igazán örültek a hírnek, az árfolyam közel 4 százalékot szárnyalt.
Vágólapra másolva!

Újabb felvásárlási sztori pattant ki a távközlési piacon, miután a francia Vivendi médiacég közel 6,7 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot kapott brazil internetes egységére, a GVT-re a spanyol Telefónicától.

Ennek ellenére több szempontból nézve is igen kétséges az ügylet kimenetele. Egyrészt a Vivendi már korábban is jelezte, és most is csak megerősíteni tudott, hogy a jelenlegi egységei közül több már nem eladó. Ugyanakkor a cégvezetés megfontolja a Telefónica ajánlatát, erre azonban csak a következő ülésen, augusztus 28-án fog sor kerülni.

Ráadásul versenyhatósági aggályok is felmerülhetnek a tranzakcióval kapcsolatban, hiszen a Telefónica komoly részesedéssel rendelkezik a Telecom Italiában, amely a brazil TIM telekomcég tulajdonosa. Persze a spanyolok esetében már korábban is felmerült, hogy eladják a komoly adósságproblémákkal küszködő érdekeltségüket.

Hogyan néz ki az ajánlat?

  • A spanyol vevő az összeg 60 százalékát készpénzben fizetné ki (kb. 4 mrd euró)
  • A fennmaradó részért cserébe az eladó 12 százalékos részesedést kapna a Telefónica brazil leányában, a Vivóban (kb. 2,7 mrd euró)
  • Ezen felül a Vivendi jogot szerezne arra, hogy 8,1 százalékos részesedést vásároljon a Telecom Italiában

Utóbbi opció igencsak megkérdőjelezhető a Vivendi számára, hiszen a társaság az elmúlt bő egy évben komoly profiltisztításon ment keresztül. Ennek eredményeképpen pedig szinte teljes egészében szeretne búcsút inteni a telekomszektornak a cég. A folyamat jelen pillanatban igen jól áll, hiszen már csak az értékesítés alatt lévő francia mobilegység, azaz az SFR és a GVT sorolható ide.

Mit kell tudni a GVT-ről?

A megkérdezett elemzők nagyjából 4,8-6,9 milliárd euróra értékelték korábban a GVT, azaz ezek alapján a 6,7 milliárd eurós ajánlat fairnek mondható.

Nem ez az első eset, hogy a Telefónica szeretné bekebelezni a GVT-t, a 2009-es felvásárlási csatában éppen a Vivendi ellen maradt hoppon a spanyol telekomcég. 4 milliárd dolláros ajánlatával szemben a franciák 4,18 milliárdot kínáltak a brazil távközlési cégért.

A Vivendi éves jelentése szerint a GVT 12 százalékos piaci részesedéssel bír a brazil internetszolgáltatói piacon, míg 9 százalékkal a vezetékes telefonszegmensben.

A GVT 13 százalékos bevétel növekedésről számolt be az első negyedévben, ha a devizahatásokat kiszűrjük, míg a Telefónica 12 százalékos forgalom visszaesést szenvedett el Brazíliában.

Kik jöhetnek még vásárlóként szóba?

Könnyen előfordulhat, hogy más vevők is felbukkannak, ami akár egy felvásárlási harcba is torkollhat. Májusban egyes források szerint a Telecom Italia vezérigazgatója még arról számolt be, hogy brazil egységük számára már ki is nézték a GVT-t, mint potenciális felvásárlási célpont. Persze a szokásokkal összhangban, a Telecom Italia szóvivője nem kívánt nyilatkozni a pletykával kapcsolatban.

A Deutsche Bank elemzője májusban még arról számolt be, hogy az AT&T is potenciális vevőjelöltként jelenhet meg, miután az amerikai távközlési cég megvásárolja a DirecTV kábelszolgáltatót. Utóbbi ugyanis több mint 5 millió előfizetővel rendelkezik Brazíliában.

Korábban egyébként a GVT a Vivendi azon egységei közé tartozott, amelytől szeretett volna megválni, végül azonban nem kapott megfelelő ajánlatot a médiacég, ezért lefújta az értékesítési folyamatot. Az ügyletben jártas személyek szerint a DirecTV és egy kockázati tőketársaságokból álló csoport nem volt hajlandó megfizetni a franciák által kért 8 milliárd eurót.

Mi volt a piaci reakció?

A bejelentést a spanyol telekomcég befektetői nem díjazzák túlságosan, 2,4 százalékos mínuszban tartózkodik a Telefónica árfolyama, miközben a Vivendi 3,6 százalékot erősödött. Mindemellett a Telecom Italia is 5 százalékot zuhant a mai kereskedésben.

A Vivendiben rejlő potenciálra idejekorán felhívtuk az Investor Trader ügyfeleinek figyelmét. Így aki a jövőben nem szeretne lemaradni az ehhez hasonló lehetőségekről, annak azt tanácsoljuk, hogy nyisson számlát, melyet néhány kattintással könnyedén megtehetünk az alábbi linken.

Vivendi napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu