Vágólapra másolva!
Újra a nyugtalanság lett az úr az amerikai tőzsdéken a kiéleződő geopolitikai feszültségek miatt, ráadásul az ázsiai piacokon is borongós a hangulat.
Vágólapra másolva!

USA: Meghátrált Murdoch

  • Rupert Murdoch médiabirodalma, a 21st Century Fox (Nasdaq) visszavonta a Time Warnerre (NYSE) tett 80 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A meglepő lépést néhány elemző a tárgyalási stratégia részeként értelmezi, míg a Fox azzal indokolta a döntését, hogy a Time Warner elutasította az előző ajánlatukat. A felszabaduló tőkéből 6 milliárd dollárt sajátrészvény visszavásárlásokra fog fordítani a 21st Century Fox. A hírre a Time Warner 10,6 százalékot zuhant, a Fox viszont 8,3 százalékot száguldott piaczárás után.
  • Ismét a nyugtalanság lett úrrá az amerikai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek 0,7-1 százalékos esést szenvedtek el tegnap. A rossz hangulatot nagy részben az egyre élesebb orosz-ukrán feszültségek indokolták, a hírek szerint az orosz hadsereg jelentősen növelte jelenlétét a határ közelében, melyen túl Vlagyimir Putyin újabb ellenszankciók lehetőségével fenyegetett.
Forrás: Investor.hu

  • Júliusban a vártnak megfelelően 60,8 pontra csökkent a Markit által készített szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex a júniusi, több éves csúcsot jelentő 61 pontról. Az ISM ugyanezen indexe pedig 58,7 pontra emelkedett (várt: 56,5 pont), ami közel kilenc éves csúcsot jelent. Mindkét adat az amerikai szolgáltató szektor egyre erősebb állapotáról árulkodott, ami felerősítette azokat a spekulációkat, hogy a Fed a vártnál hamarabb kezdhet kamatemelésekbe.
  • A statisztikákra erősödni kezdett a dollár, mely ma reggel az euróval szemben már az 1,335-ös szintnél mozog. Ez új kilenchavi mélypontot jelent. Az euró mai gyengülésében a szerda reggeli vártnál gyengébb német makroadatok is nagy szerepet játszanak.
  • A vártnak megfelelően részvényenként 1 centes nyereséget ért el a második negyedévben a Groupon (Nasdaq). A kuponos oldal azonban visszavágta idei profitvárakozásait, és már csak 270 millió dolláros üzemi eredményre számít erre az évre a korábban várt 300 millió dollár helyett. A cég a vártnál magasabb marketingköltségekkel indokolta a lépést, mivel nem megfelelően halad a vállalat online kereskedővé történő átalakulása. A részvény 17 százalékot szakadt a hírre piaczárás után.
  • A Walt Disney (NYSE) 2,25 milliárd dolláros nettó, részvényenként 1,28 dolláros profitja felülmúlta az elemzői várakozásokat (1,16 dollár). A cég eredményeit elsősorban a Marvel-szuperhősök iránti nagy érdeklődés javította. A bevételek 7,7 százalékkal, 12,5 milliárd dollárra emelkedtek (várt: 12,1 milliárd dollár). A részvény 0,6 százalékot erősödött piaczárás után.
  • Megegyezett az Apple (Nasdaq) a Samsunggal az egymás ellen folyó szabadalmi perek ügyében. A két gigász minden, egymás ellen folyó eljárást ejtett az USA-n kívüli főbb piacokon. Az Apple-lel kapcsolatos további hír, hogy szeptember 9-ére nagyszabású sajtóeseményt hirdetett meg a társaság, ahol a bennfentes hírek szerint a fő esemény a legújabb iPhone bemutatása lesz.
  • A Sprint (NYSE) feladta a T-Mobile US (NYSE) megvásárlására vonatkozó terveit – írja a WSJ. A Sprint elsősorban az erős hatósági ellenállással indokolta a döntést. A Sprint ezen túl új vezérigazgatót kinevezéséről döntött a tegnapi igazgatósági ülésen. A Sprint részvényei 15 százalékot zuhantak piaczárás után a hírre.

ÁZSIA: Ma is gyengélkedés látható

  • Borongós a hangulat az ázsiai tőzsdéken, ahol mínuszokat lehet látni. Ez részben a tegnapi amerikai gyenge teljesítménnyel és az orosz-ukrán feszültségekkel magyarázható, miután fontosabb makroadatok nem érkeztek ma reggel.
Forrás: Investor.hu