Kormánytámogatásra vár a magyar cementgyár

Újraindul a hejőcsabai cementgyárban a termelés
Miskolc-Hejőcsaba, 2014. április 15. A hejőcsabai cementgyár 2014. április 15-én. A Hejőcsabai Cement és Mészmű (HCM) Kft. többségi tulajdonosa bejelentette, hogy hamarosan, a tervek szerint 6-9 hónapon belül újra termelhet az üzem. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem indul be a cementgyártás Hejőcsabán, a termelés beindításához ugyanis az kellene, hogy a kormány kiemelt fontosságúnak minősítse beruházást. Amellett, hogy a cementgyár több száz embernek jelentene munkát, magyar gyártó szolgáltathatná a terméket, és jóval kevesebb lehetne a külföldi import. 
Vágólapra másolva!

A svájci tulajdonú Holcimmal a Magyar Cement Kft. húsz évig pereskedett a gyár tulajdonjogáért, és csak 2010-ben került a magyar kft. birtokába a gyár azon része, amelyik ahhoz kell, hogy egyáltalán beindulhasson a cementgyártás – mondta Kálmán János, a HCM 1890 Kft. ügyvezető igazgatója az Origónak.

Kálmán János, a Hejőcsabai Cement és Mészmű (HCM) Kft. többségi tulajdonosa (j) 2014. április 15-én a cementgyárban tartott sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy hamarosan – a tervek szerint hat-kilenc hónapon belül – újra termelhet az üzem. Mellette Kriza Ákos polgármester. Forrás: MTI/Vajda János

A szükséges hatósági engedélyeket – környezetvédelmi, bányászati – azonban a kft. még nem kapta meg, ezeket a Holcim elvitte, anélkül pedig nem indulhat be a gyártás. Így jön képbe a kormány egyedi döntése, amely felgyorsítaná az engedélyek megszerzését, a kft. pedig elindíthatná a közel 9 milliárd forintos beruházást. A gyár 344 embert is tudna foglalkoztatni, a kormány által adható vissza nem térítendő támogatás összege elérheti a beruházás értékének kétharmadát is, a maradékot banki hitelből pótolná a kft. – mondta az ügyvezető igazgató.

Mennyibe kerülne?

Az első cementgyártósor beindításához nagyjából 5 milliárd forintra lenne szükség, a második gyártósorhoz kevesebb is elég, ez 4 milliárd forint – mondta Kálmán János. Az ügyvezető havi egymilliárd forint forgótőke-ráfordítással számolt, de szerinte a cég már négy hónappal a termelés beindítása után a bevételeiből tudná fedezni a költségeket, így az újraindítás teljes költsége körülbelül 13 milliárd forint. Az üzem értékét 100 milliárd forintra becsüli az ügyvezető igazgató.

Magyar gyártó adhatná a cementet

A magyar piac cementszükséglete jelenleg még kevesebb mint 3 millió tonna, de potenciálisan lehet akár 5 millió tonna is. Ennek meghatározó része importból származik, Szlovákiából és Romániából kapjuk, 900 ezer tonna érkezik évente. A hejőcsabai cementgyár egy gyártósorral egymillió tonnát tudna gyártani, de mivel két gyártósort is tudnának működtetni, a hazai cementszükséglet 35 százalékát a magyar cég adhatná.

Forrás: MTI/Vajda János

Kálmán János szerint ez azért is szükséges, mert a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.

Magyarországon jelenleg a svájci Holcim, a francia Lafarge és a Strabag érdekelt, a Strabag a közelmúltban a háttérbe vonult, a Lafarge-zsal közös érdekeltsége van.

Kormánydöntésre várnak

A kft. ez év májusában fordult a kormányhoz az egyedi támogatásért,de kérelmükre nem kaptak választ, a termelés pedig, ahogy az elmúlt években, továbbra is áll.

Egy cementgyár, két nyomozás

A hejőcsabai cementgyárért folytatott harc bűnügyi síkra terelődött – írta a közelmúltban a Figyelő.hu. A rendőrség közokirat-hamisítás, az adóhivatal pedig költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást, hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de a portál szerint a középpontban a Holcim áll.

A közokirat-hamisítás gyanúja azért merülhetett fel, mert a Holcim anélkül jegyeztetett be a cégbíróságon egy miskolci fióktelepet, hogy kérte volna hozzá a tulajdonos írásbeli hozzájárulását. Az adóhivatal figyelmét pedig azért keltette fel, mert a gyanú szerint éveken át úgy számolt el értékcsökkenést a gyárban lévő termelőeszközökre, hogy ezt igazából meg sem tehette volna.

A svájci székhelyű cementóriás visszautasítja mindkét vádat, de áll a vizsgálatok elébe, mondván, nincs titkolnivalója.