Számvevőszék: A felsőoktatás nem él jól a gazdasági önállósággal

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék közzétette a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Magyar Képzőművészeti Egyetem ellenőrzéséről szóló jelentését. Mindkét intézmény működésében találtak szabálytalanságokat.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hiányosságokat tárt fel a Károly Róbert Főiskola pénzügyi gazdálkodásában, az intézmény belső kontrollrendszerét nem működtették megfelelően. A belső ellenőr függetlensége 2009 és 2011 között nem volt biztosított, a belső ellenőrzések során nem sikerült feltárni a szabálytalanságokat. A 2011-re és 2012-re vonatkozó könyvelésben az ellenőrzés jelentős összegű hibákat talált.

Harmadával csökkent a támogatás

A főiskola 2009 és 2012 között összesen 15,7 milliárd forintot költött, ez idő alatt 7 milliárd forint költségvetési támogatást kapott, a költségvetési támogatás összege 35.5 százalékkal csökkent. A teljes hallgatói létszám ezzel egyidejűleg 11587 főről 8122 főre csökkent.

Több hallgató

A Képzőművészeti az ellenőrzött időszakban 5,4 milliárd forint költségvetési támogatást kapott (ez 12 százalékos csökkenést jelent), és összesen 6,6 milliárd forintot költött. Az egyetem hallgatóinak létszáma 619 főről 679 főre emelkedett.

Gondok az elszámolással

A Képzőművészetin a megbízási díjak elszámolása és a bevételek beszedése nem volt szabályszerű. A belső ellenőrzés ebben az intézményben sem működött megfelelően. Az egyetem a könyvelésében sokszor rosszul sorolta be a tételeket, az értékcsökkenést több alkalommal rosszul számolták el.

Minden egyetemet ellenőriznek

Most először kerül sor az összes Magyarországon működő állami és egyházi felsőoktatási intézmény együttes ellenőrzésére. A vizsgálat a 2009 és 2012 közti időszakra vonatkozik, az ÁSZ szerint a törvényi előírások bármely más költségvetési szervnél nagyobb önállóságot biztosítottak a felsőoktatási intézményeknek, amelyek sok esetben nem tudtak élni ezzel az önállósággal.