Mi lesz az OTP-vel?

2014.08.09. 09:00

Letörte a kulcsfontosságú 4000 forintos szintet a héten az OTP, mely pénteken már a 3800-as támaszig csúszott vissza. Az árfolyam egy csökkenő háromszögből esett ki, ráadásul az MACD indikátor eladási jelzései is felerősítették a mélyrepülés folytatódásának valószínűségét.

Szerdán letörte a kulcsfontosságú 4000 forintos szintjét az OTP. Az általános részvénypiaci hangulatra kifejezetten érzékeny bankpapír leginkább a fokozódó orosz-ukrán feszültségektől és az amiatt felerősödő befektetői kockázatkerüléstől szenved. Emellett a magyar devizahiteles mentőcsomag veszteségein túl a devizahitelek forintosításának a lehetséges költségei nem ismertek, ami további kockázatot jelent a bankpapírnak.

A napi grafikonon az OTP árfolyama egy csökkenő háromszögből esett ki a napokban, és a borús részvénypiaci hangulatban a 4000 forintos támasz nem tudta megállítani a részvény gyengülését. A háromszögből való kiesés technikailag akár további jelentősebb árfolyamesést hozhat.

Az OTP esését első körben a 3800 forintos támasz foghatja meg, melynek letörése további mélységek előtt nyithatná meg a teret. A 3800-as szint elesése után 3500 forintig is visszaeshet az árfolyam, ahol legutóbb márciusban járt.

További negatívum, hogy egy halálkereszt készülődik kirajzolódni a grafikonon, mivel az 50 napos mozgóátlag felülről készül keresztezni a 200 napos mozgóátlagot. Ha ez megvalósul, az rendkívül negatív jelzésnek számítana, mely a papír további esésének valószínűségét növelné.

A pesszimizmust erősítheti az MACD eladási jelzése. Az OTP utóbbi napokban bemutatott mélyrepülése után az RSI indikátor a túladott tartományban mozog, ám ha vissza tudna emelkedni a 30-as szint fölé, azt pozitív vételi jelként lehetne értelmezni.

OTP napi grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikonon szintén látható a 4000 forintos támasz eleste, mivel pénteken a szint alatt zárt a heti gyertya. Ez kifejezetten kedvezőtlen jelzés, ami után a 3500 forintos szintig is visszaeshet a papír.

Ennek a kimenetelnek a valószínűségét erősíti, hogy az MACD indikátor a heti grafikonon is eladási jelzést adott. Az RSI itt a semleges tartományban mozog.

Ha mégis sikerülne összeszednie magát az OTP-nek, akkor 4500 forintig pattanhatna fel az árfolyama a heti grafikon alapján.

Érdemes kiemelni, hogy az OTP jövő héten teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését, mely okozhat nagy árfolyamkilengéseket a papír piacán. Ezek az eredmények akár az előttünk álló hetekre is meghatározhatják az árfolyam irányát.

OTP heti grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu
Mik azok a mozgóátlagok?
 
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
 
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
 
Mi az az MACD?
 
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
 
Mi az RSI?
 
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
 
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.