Tovább ütik a tőzsdéket

2014.08.08. 08:57

Tegnap is folytatódott az amerikai tőzsdék gyengélkedése a geopolitikai feszültségek miatt, ráadásul Ázsiában is borús a hangulat ma reggel. Kifejezetten a japán Nikkei szenved, mely 3 százalékot zuhant.

USA: Folytatódott a lejtmenet

Csütörtökön is folytatódott az amerikai piacok gyengélkedése, ahol az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq egyaránt fél százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Az S&P 500 és a Dow Jones ezzel két és félhavi, illetve három és félhavi mélyponton zárt. Utóbbi a 200 napos mozgóátlagáig tért vissza. A befektetőket elsősorban az orosz és iraki feszültségek aggaszthatják, és a remek munkaerő-piaci adatok sem tudták meghozni a vételi kedvet.

Forrás: Investor.hu

Több mint 6 százalékot ugrott piaczárás után a Lululemon (Nasdaq) arra a hírre, hogy az alapító, Dennis Wilson eladta a cégben meglévő 50 százalékos részesedését az Advent International magántőke társaságnak. Wilson az utóbbi hónapokban számtalanszor szembekerült a cég vezetésével, mivel szerinte nem megfelelő irányba halad a jógaruha-gyártó szekere. Részesedésének csökkenésével ezek a harcok csillapodhatnak.

Tovább tart a Zynga (Nasdaq) vesszőfutása. A közösségi oldalakra játékokat gyártó cég árbevétele egy év alatt 34 százalékkal, 153,2 millió dollárra esett vissza a második negyedévben, ami az elemzői várakozásokat is alulmúlta (157,1 millió dollár). A nettó veszteség 62,5 millió dollárra nőtt, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Az új játékok késése miatt a cég csökkentette idei eredményvárakozásait. A részvény 7,5 százalékot zuhant a hírekre.

A SolarCity (Nasdaq) nettó vesztesége 47,7 millió dollárra, részvényenként különböző tételektől tisztítva 96 centre hízott a második negyedévben (várt: 99 cent). A veszteségek növekedése egy új, hatalmas napenergia-telep beruházásához köthetőek. Az árbevétel azonban egy év alatt 61 százalékkal, 61,3 millió dollárra ugrott meg. A részvény 3 százalékot emelkedett az eredményekre piaczárás után.

A Lions Gate (NYSE) a vártnál magasabb részvényenkénti profitot ért el a második negyedévben (tény: 34 cent, várt: 21 cent). A 449,4 millió dolláros árbevétel azonban elmaradt a várakozásoktól (482,4 millió dollár). A filmstúdió csupán két nagy dobással jelentkezett az időszakban, elsősorban ennek tudható be az árbevétel kisebb visszaesése. Az eredményekre a részvény 1,8 százalékot emelkedett piaczárás után.

ÁZSIA: Esik a japán tőzsde

Csak a Shanghai Composite tud ma minimális pluszt felmutatni az ázsiai piacon, miközben a Nikkei már 2,9 százalékos esést mutat. Valamennyi fontosabb ázsiai piacon az eladók uralkodnak. Főleg a geopolitikai feszültségek azok, melyekre a piaci szereplők eladásokkal reagálnak, de a japán piac számára az is kedvezőtlen hír lehet, hogy a japán jegybank nem változtatott a monetáris politikáján.

14,5 százalékkal nőtt a kínai export júliusban, ami sokkal nagyobb, mint a várt 7 százalékos bővülés. Az import 1,6 százalékos visszaesést mutatott, szemben a várt 2,6 százalékos bővüléssel. A kereskedelmi mérleg így 27,4 milliárd dolláros többlet helyett 47,3 milliárdot mutatott júliusban.

Forrás: Investor.hu