Újabb időzített bomba robbant

Vágólapra másolva!
Az újabb bomba robbant az amerikai vállalati kötvény piacon. Az árfolyam eséséért a kisbefektetők pánikrohama felel.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten rekordnak számító, mintegy 7,1 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az amerikai piacon a befektetésre nem ajánlott kategóriájú vállalati kötvénybe fektető alapokból. A tőkekivonás azért ijesztő, mert a befektetői hangulat éles, és akár tartósabbnak is ígérkező változására utalhat.

Úgy tűnik, felütötte a fejét a kockázatkerülés a tőzsdéken. A befektetők ugyanis rekordösszegben kezdték kivonni a tőkét a befektetésre nem ajánlott, így jellemzően magas hozammal futó vállalati kötvényalapokból. Mivel ezek az eszközök az átlagosnál kockázatosabbak, általában a piaci hangulat változása is elsők között érinti őket. Ilyen tekintetben tehát semmi jót nem ígér, ha ebből menekülni kezdenek a piaci szereplők.

A risk off, azaz kockázatkerülő hangulat a Fed kamatemelés körüli spekuláció, illetve a növekvő geopolitikai feszültség számlájára írható. Előbbi esetében a befektetők attól tartanak, hogy a kedvezően alakuló munkanélküliségi ráta hatására az amerikai jegybank a vártnál korábban emelhet irányadó rátáján. Az augusztus első hetére vonatkozó Munkaügyi Hivatal felmérésben 289 000 munkanélküli segélyért folyamodó beadvány szerepel, míg ez július utolsó hetében még 301 000 volt. Az ingadozások kisimítani hivatott 4 hetes átlag is 8 és fél éves mélypontján található.

A növekvő geopolitikai feszültség (az orosz-ukrán és iraki helyzet miatt) szintén az óvatosság felé tereli a kötvényeseket. Oroszország tegnap ellenszankciókkal válaszolt az EU korábbi gazdasági korlátozásaira. Az orosz válaszlépés az EU-ból érkező élelmiszerek beviteli tilalmát foglalja magába. Eközben az Iszlám és Levantei Állam elnevezésű iraki felkelő csoport folyamatos térhódítási tevékenysége ellen tegnap már francia és amerikai reakciók is érkeztek. Barack Obama amerikai elnök engedélyezte légicsapások végrehajtását a térségben a lázadók megfékezése érdekében, míg Párizsban bejelentették, hogy Franciaország segítséget fog nyújtani az észak-iraki Kurd autonóm terület részére, szintén az Iszlám állam ellen. A francia segítség természetéről a párizsi vezetés nem adott ki részletesebb közleményt.

Mindezek hatására átlagosan 1,3 százalékot estek a vállalati kötvénypiaci kitettséggel rendelkező alapok árfolyamai, míg a Barclays által jegyzett vállalati kötvény index átlagos kamatai 1 százalékkal kerültek feljebb a hét elején. Az intézményi befektetők ugyanakkor látni vélik a fényt az alagút végén. A Merrill Lynch felmérése alapján a megkérdezettek fele már elég olcsónak találja a kötvényeket ahhoz, hogy vételi pozíciót vegyen fel, míg a megkérdezettek másik fele azt nyilatkozta, hogy 6 százalékos hozamszinteknél fontolná meg a kötvénypiaci „bevásárlást”. A hozamok jelenleg 5,84 százalék körül mozognak.

A Merrill jelenleg úgy becsüli, hogy az intézményi oldalról érkező vételi erő képes lesz kompenzálni a kisbefektetők tőkekivonását, ami eddig a piac 3 százalékának felelt meg. A bank meglátása szerint az kibocsátó vállalatok bevételeinek 9,7 százalékos negyedéves növekedése, és a stabil helyzetet mutató vállalati mérlegek jó fundamentumokat nyújthatnak az eszközosztályba való befektetéshez.