Hegyekben állnak majd a GDP-adatok

Vágólapra másolva!
Az inflációs és GDP-adatok hete lesz a jövő hét: kedden, szerdán és csütörtökön sorra teszik közzé az uniós tagországok júliusi fogyasztói árindexeiket, amire csütörtökön az euróövezeti fogyasztói árindex teszi fel a koronát.
Vágólapra másolva!

A GDP szempontjából a hét meghatározó napja lehet a csütörtök, mert akkor jelennek meg az előzetes euróövezeti és német második negyedévi GDP-növekedés mellett a román, a szlovák, a lengyel és a magyar második negyedévi növekedési adatok is. A GDP-sorozatot pénteken a brit előzetes második negyedévi adat zárja.

Elemzők a GDP-növekedési ütem lassulására számítanak szerte a régióban. A német második negyedévre például 1,5 százalékos éves növekedést várnak az első negyedévi 2,5 százalék után. Az euróövezeti éves növekedés a várakozások szerint mindössze 0,7 százalék lesz a második negyedévben az első negyedévi 0,9 százalék után.

Hétfőn lehet számítani néhány, a régió befektetői megítélését esetleg befolyásolni tudó makrogazdasági adatra a román júliusi fogyasztói árindex, júniusi ipari termelés és júniusi külkereskedelmi mérleg formájában a cseh júliusi fogyasztói árindexszel és a szlovák júniusi külkereskedelmi mérleggel kiegészítve, amihez kedden a szlovák júliusi infláció is társul.

Hétfőn esedékes az előzetes orosz második negyedévi GDP-növekedés közzététele is, amiből már következtetéseket is le lehet majd vonni az ország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági hatására.
Kedden az inflációs adatokat a német ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe tarkítja. A német gazdasági hangulatindex az előrejelzések szerint az előző havi 27,1 pontról 18,2 pontra, az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő index pedig 61,8 pontról 55,0 pontra romlik.

Szerdán jelenik meg az előzetes japán második negyedévi GDP-növekedési adat, valamint a júliusi kínai ipari termelés, kiskereskedelmi forgalom is, illetve a júniusi euróövezeti ipari termelés.
A kínai ipari termelés növekedési üteme várhatóan az előző havi éves 9,2 százalékról 9,0 százalékra "lassul", a kiskereskedelmi forgalom növekedése pedig megőrzi egy évvel korábbi 12,4 százalékos ütemét.

Az euróövezeti ipari termelés a várakozások szerint 0,1 százalékkal nő az egy évvel korábbihoz képest, szemben az előző havi 0,5 százalékkal.

Az Egyesült Államokból érkező fontosabb adatok között a júniusi kiskereskedelmi forgalom szerdai közzététele érdemel említést, illetve az előző héten az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában történt változásról szóló csütörtöki beszámoló, valamint a pénteki ipari termelési adatok. Pénteken jelenik meg a júliusi amerikai ipari termelés és a Reuters-Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének augusztusi előzetese, valamint az Empire State régió júliusi ipari termelése.