Túladták a részvényeket?

tőzsde piac kereskedés befektetés árfolyamok
Vágólapra másolva!
Nagy eséseken vannak túl a tőzsdék az elmúlt napok eseményeit követően, az orosz szankciók miatt lassuló eurózóna gazdaság a német DAX indexen kifejezetten mély sebet ejtett. A tőzsdék mostanra egyre inkább tűnnek túladottnak, ami persze ilyen mozgásokat követően egyáltalán nem csoda.
Vágólapra másolva!

Az ukrán-orosz feszültségek, illetve mostanra már sokkal inkább a Nyugat és Oroszország közötti hangnem romlása érezhető nyomot hagy a tőzsdei teljesítményen. Esett az amerikai részvényindex is, de persze a német DAX index sokkal jobban megszenvedte az eurózóna gazdasági teljesítményét is hátrányosan érintő lépéseket. Arról nem is beszélve, hogy a német cégek között nagyobb számban akadnak olyanok, amik exportkitettségükön keresztül közvetlenül is megérezhetik a rubel gyengülését, vagy az orosz gazdaság lassulását.

Az elmúlt napok részvénypiaci mozgását (jellemzően esését) követően viszont mostanra elértünk olyan szintekhez, amik rövid távon legalábbis már egyre nagyobb túladottságot tükröznek. Könnyen lehet, hogy innen lesz egy kisebb fellélegzés, ami nem feltétlenül jelenti persze, hogy a tőzsdéken eddig látott nagy emelkedő trend is sértetlen marad a következő hónapokban. Napokra viszont akár ismét az emelkedésé lehet majd a főszerep.

A Bespoke Invest és a ShortSideofLong blog is előtúrták azokat a statisztikákat, melyek szerint Amerikában és Európában egyaránt ritkán látott mélységbe süllyedt azon részvények aránya, melyek árfolyama a technikai elemzésben követett ötven napos mozgóátlag felett tartózkodik. Ezt a piac erős túladottságaként értékelhetjük, ami miatt kisebb felpattanást remélhetünk a mostani árszintekről.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Ezzel egybevág egyébként az AAII legutóbi felmérése is, mely szerint lokális csúcsra futott Amerikában a pesszimista kisbefektetők aránya. A lejtmenetet követően már egyre többen látják borúsan a jövőt, márpedig ez rövid távon sokkal inkább a jó beszállási pontokat szokta kijelölni a tőzsdén.

Forrás: Investor.hu

Ennek már csak azért is jöhetett el az ideje, mert az amerikai S&P 500, illetve a német DAX index a héten egyaránt fontos technikai támaszokhoz érkezett. Ezek a szintek az elmúlt hónapokban rendre megfogták az eséseket, nem kizárt tehát, hogy most is vevőket csalnak majd a parkettre.

Aki tehát hisz abban, hogy a tőzsdei bika hosszú távon még újabb magasságokat hozhat, annak most kedvező beszállási lehetőség adódik. Nem árt persze elfelejteni, hogy mélyebb tőzsdei korrekcióra már nagyon rég volt utoljára példa, és ha a szankciók miatt az eurózóna gazdasága látványosabb visszaesést szenvedne el, az valószínűleg a tőzsdei emelkedésben is törést eredményezhetne.

A német DAX index heti grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.u

Az amerikai S&P 500 index heti grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu