Tőzsdéznél? Ebből most profitálhatsz!

öröm hangulat siker fiatalok ugrás feldobott nyereség teljesítmény
Vágólapra másolva!
Enyhülni látszik a feszültség a részvénypiacokon, egyes túlütött szektorok pedig így felpattanáshoz készülődnek. Az ipari cégek, a közművek, vagy éppen az alapvető fogyasztási javakat gyártó vállalatok részvényeit tömörítő ETF-ek igen komoly szinteknél állnak, ahonnan nagy ugrás is jöhet.
Vágólapra másolva!

XLI – INDUSTRIAL SELECT SECTOR SPDR ETF: Megfeneklett a zuhanás
(NYSE Arca)

Úgy tűnik elérte a lokális mélypontot az ipari cégeket tömörítő XLI ETF, az elmúlt napokban ugyanis már nem esett tovább az árfolyam, sőt, pénteken tekintélyes felpattanás mutatkozott.

Ezzel sikerült a 200 napos mozgóátlag fölé kerülni, ráadásul az RSI indikátor kilépve a túladott zónából vételi jelzést adott. Az MACD szintén közelít a vételi jelzés felé.

Akár 54 dollár közelébe is visszapattanhat, ahol az 50 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal dupla ellenállása elég kemény falatnak ígérkezhet. Ezzel együtt is 1,8 dolláros emelkedés jöhet össze.

Ha mégsem javulna a részvénypiaci hangulat, akkor a jelenlegi szint közelében, valamivel a 200 napos mozgóátlag alatt lehetne elvágni az esetleges pozíciót. Ennek értelmében a jelenlegi szinteken akár kedvező hozam-kockázat arányú pozíció is felvehető.

Az XLI ETF napi grafikonja (NYSE Arca) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

XLP – CONSUMER STAPLES SELECT SECTOR SPDR ETF: Megvolt a visszateszt is
(NYSE Arca)

Dupla támaszról pattanhat fel az XLP ETF árfolyama, miután az alapvető fogyasztási javakat gyártó cégeket tömörítő ETF egészen a 200 napos mozgóátlagig, illetve az emelkedő trendvonalig esett vissza az elmúlt hetekben látott gyenge piaci teljesítmény közepette.

Sikeres volt a 200 napos mozgóátlag visszatesztje is, miután a felpattanás utáni napon ismét egy mínuszos nap következett, ami idáig lökte vissza az árfolyamot. Pénteken ebből erőt nyerve ismét jó formában volt az ETF.

Az indikátorok közben további emelkedést vetítenek előre, az RSI vételi jelzést adott, de ettől az MACD sem áll már messze. Akár a 44,7 dolláros szintekig is felpattanhat az árfolyam, ahol az 50 napos mozgóátlag, és a csökkenő trendvonal található.

Az XLP ETF napi grafikonja (NYSE Arca) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

XLU – UTILITIES SELECT SECTOR SPDR ETF: Fontos szintekhez ért
(NYSE Arca)

Kulcsfontosságú szinthez ért az XLU ETF árfolyama, a közműveket tömörítő instrumentum a napi grafikonon éppen 41,5 dollár közelében jár, ami többször volt már ellenállás és támasz is a múltban.

Akár az 50 napos mozgóátlagig is eljuthat az árfolyam, amennyiben sikerül áttörni a fontos szintet.

Az indikátorok is az ETF segítségére lehetnek, az RSI a fenti ETF-ekhez hasonlóan vételi jelzéssel szolgált, és az MACD indikátor sincs messze a pozitív jelzéstől. A három ETF közül ezzel együtt az XLU esetében lehet a legindokoltabb a kivárás.

Az XLU ETF napi grafikonja (NYSE Arca) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A jó hír, hogy az Investor Trader kereskedési rendszerében kivétel nélkül megtalálhatóak a fenti ETF-ek. Így ha valaki profitálni szeretne a lehetséges felpattanásokból, elég csak számlát nyitnia itt.

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.