Kína jól jár az Oroszország elleni nyugati embargóval

Vágólapra másolva!
Közvetlenül szállítanak élelmiszert ezentúl Oroszországba egyes kínai cégek, amelyek hatalmasat profitálhatnak a nyugati országokra Moszkva által kivetett exporttilalomból.
Vágólapra másolva!

A Sujfenho-Pogranicsnij határon már a múlt hétvégétől egyszerűsödtek az adminisztratív szabályok, így a kínai-orosz kereskedelmi szállítmányokat a korábbinál is gyorsabban vámolják el. Kínából az élelmiszerek, így zöldség és gyümölcs, Oroszországból pedig a fa elszámolásánál kevesebb a papírmunka.

A China Daily beszámolója szerint a változásokról korábban állapodott meg a két ország, ugyanakkor a bevezetésük csaknem egybeesik a Moszkva által csütörtökön bejelentett exporttilalommal, amely az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és Ausztrália gyümölcs-, zöldség-, hús- és haltermékeire vonatkozik, egyéves időtartamra.

Kína él a lehetőséggel

A nyugati országok elleni tilalmat a kínai vállalatok, elsősorban a határ menti vállalkozások könnyen saját gazdagodásukra fordíthatják, és a jelek szerint élnek is a lehetőséggel.

Az északkeleti Liaoning tartományban honos Pauzsung vállalat a hét elején jelentette be, hogy a kínai-orosz határon lévő Tunging megyében felállít egy 700 ezer négyzetméteres alapterületű viszonteladói zöldség- és gyümölcspiacot, hatalmas tárolókkal, fagyasztókkal és más egységekkel, ahonnan közvetlenül orosz vásárlóknak kínálja majd termékeit. A vámoltatás itt is gyorsított ütemben működik majd.

Hasonló terveket jelentett be a Tili vállalat, amelynek kész üzeme még nincs, de a következő hónapokra felállítja azt, hogy közvetlenül exportálhassa Oroszországba mezőgazdasági termékeit.

Magyarország számára nem számottevő a hatás

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint nem számottevő az orosz embargó közvetlen hatása a magyar agrárexportra, elsősorban csak olyan vállalkozásoknak okozhat nehézséget, amelyek kizárólag, vagy jelentős arányban Oroszországba exportálnak.

A tárca tájékoztatása szerint a tiltólistán szereplő termékek a 2013-as és a 2014-es adatok alapján az Oroszországba irányuló magyar agrárexportnak csak kevesebb, mint 30 százalékát adják, ami a teljes magyar agrárexportnak csak 1 százaléka.

Az embargó nem érinti a magyar élőállat, gabona és olajosmag kivitelt, a vetőmagokat, a liszteket, a borokat és szeszesitalokat, a dísznövényeket és a fűszereket, sertés- és baromfizsírt, húskonzerveket, zöldség és gyümölcs konzerveket, zöldség- és gyümölcsleveket, ásványvizeket és takarmányokat, amelyekből nagyobb mennyiséget exportál Magyarország Oroszországba.

Vagy mégis

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke egy keddi sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz embargó a szakértők által vártnál is nagyobb gondot jelenthet a magyar agrárium számára.

Az unió belső piacán jelennek majd meg ugyanis azok az áruk, amelyeket az embargó miatt nem lehet bevinni az orosz piacra. A várható túlkínálat komoly gondot okozhat a magyar gazdálkodóknak, akik termékeik mintegy 80 százalékát az Európai Unión belül értékesítik – tette hozzá.