Vágólapra másolva!
Folytatódott az emelkedés tegnap az amerikai tőzsdéken, az ázsiai börzék viszont vegyes teljesítményt nyújtanak ma reggel. A befektetők figyelmét ismét a különböző geopolitikai feszültségek köthetik le. 
Vágólapra másolva!

USA: Csúcson a Tesla

  • Folytatódott a pénteken megkezdett emelkedés az amerikai tőzsdéken, ahol a legjobb formában lévő Nasdaq 0,7 százalékot erősödött. Az S&P 500 0,3 százalékos, a Dow Jones 0,1 százalékos pluszt szedett össze, amivel tovább távolodtak két-három havi mélypontjaiktól. A forgalom viszont messze átlag alatti volt, a befektetők inkább kivárhatnak, hogyan alakulnak a különböző geopolitikai válságok.
Forrás: Investor.hu

  • Történelmi zárócsúcsot ütött a Tesla (Nasdaq) 4,5 százalékos ugrásával, miután a Deutsche Bank (Xetra) elemzője 220 dollárról 310 dollárra emelte az autógyártó részvényeinek célárát. A szakértő szerint a Tesla a vártnál gyorsabban fogja tudni növelni eladásait, és a lítium-ion gyárnak köszönhetően a költségeik is jóval alacsonyabbak lehetnek az általuk korábban vártnál.
  • A General Motorst (NYSE) is elkezdték vizsgálni a kínai hatóságok a külföldi autógyártók elleni átfogó ellenőrzések keretében. A GM-et több versenytársához hasonlóan azzal vádolják, hogy mesterségesen magas szinten állította be egyes autóalkatrészeinek az árát Kínában. Emiatt a GM is árcsökkentésekre kényszerülhet, ahogy korábban láttuk ezt például a BMW (Xetra) és a Daimler (Xetra) esetében. A GM ennek ellenére 0,8 százalékos pluszban zárt.
  • A brazil Cutrale Group egy pénzügyi vállalattal karöltve felvásárolná a világ legnagyobb banántermelőjét, a Chiquita Brandset (NYSE). A brazilok részvényenként 13 dollárt ajánl a banántermelőért, ami 30 százalékos prémiumot tartalmazott a pénteki záróárhoz képest. Ennek megfelelően a Chiquita részvényei 30 százalékot ugrottak tegnap.
  • Júliusban csökkentette az amerikai államkötvény-kitettségét a világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco Total Return Fund. Az alapban 45 százalékra csökkent az amerikai államkötvények aránya a többi papírhoz képest, és már „csak” 223 milliárd dollárt tartanak belőlük. A Pimco arra spekulál, hogy a Fed a vártnál hamarabb és nagyobb kamatemelésekbe kezdhet az amerikai gazdaság javulásával.

ÁZSIA: Megugrott az ausztrál tőzsde

  • Nincs egyértelmű irány az ázsiai tőzsdéken ma reggel, ahol a főbb részvényindexek a tegnapi záróértékeik közelében mozognak. Egyedüli kivételt az ausztrál börze jelent, ahol 1,3 százalékos pluszt szedett össze az S&P/ASX 200 részvényindex.
  • Ma újra az orosz-ukrán és az iraki válság körüli fejlemények köthetik le a befektetők figyelmét. Ukrajna beleegyezett abba, hogy Orosz vezetéssel a Vöröskereszt humanitárius segélyt juttasson el a keleti régióiba. Ez felerősíti azokat az aggodalmakat, hogy az oroszok ezt kihasználva növelik katonai jelenlétüket a térségben. Ezen túl Irakban egy politikai krízis is kibontakozóban van, al-Maliki miniszterelnök nem hajlandó átadni a hatalmat az USA által támogatott Haidar al-Abadinak, ami megnehezíti az ottani válság megoldását.
Forrás: Investor.hu