Balatoni nyaraló a Seychelle-szigeteken

2014.08.13. 13:44

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy szegedi férfi Seychelle-szigeteken átívelő üzletét buktatták meg. Megpróbálta kimenteni cégének Balaton-parti és szegedi ingatlanait, de a nyomozók zárolták a vagyont. A hitelezői igények megtérülhetnek.

A gyanú szerint a szegedi férfi egy főként takarmánybúza-kereskedelemmel foglalkozó céget irányított. A cég tulajdonában volt egy szegedi és egy Balaton-parti ingatlan. A kft. nevében olyan szerződést kötöttek, amely szerint csaknem 200 millió forint értékű repcemagot szállítanak szűk két hónap alatt egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek. A teljesítés meghiúsulása esetére 3–25 százalékig terjedő kötbért kötöttek ki.

Nem volt repcéjük

Mivel a kft. csak takarmánybúzával kereskedett, és repcemaggal nem is rendelkezett, sőt nem is vásárolt, a szerződést nem tudta teljesíteni. Így életbe léphetett a szerződés kötbérre vonatkozó passzusa, amelyből a legmagasabb százalékot határozták meg. A magyar cégnek a teljesítés elmaradása miatt több mint 46 millió forintos kötbért kellett fizetnie a külföldinek.

Megcsavarták

Az offshore cég a követeléséhez fűződő jogait egy dollárért adta tovább egy másik, a férfihoz köthető offshore cégnek, majd engedményezte a felesége nevén lévő magyar kft-re. Ezzel a „kis csavarral" az ingatlanok végül a „családban maradtak". Mivel pénzzel nem rendelkezett, ingatlanjait adta tartozása fejében. Az ingatlanokat eredetileg birtokló gazdasági társaság időközben adó- és egyéb tartozásokat halmozott fel, és mivel vagyona nem volt, felszámolás alá került.

Színlelt szerződések

A nyomozás feltárta, hogy a szóban forgó összes szerződés színlelt szerződés, és a férfinak az volt a célja, hogy az ingatlanokat kivonja a kft. vagyontárgyai közül. A furfangos üzlet azonban megbukott, a pénzügyi nyomozók a 40 millió forint értékű ingatlanokat zárolták. Ennek köszönhetően a hitelezői igények teljes mértékben megtérülhetnek.

Öt évig bűnhődhet

Az ügyben a pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal élnek a Szegedi Járási Ügyészségnél. A csődbűncselekmény és számvitel rendjének megsértése miatt gyanúsítottként kihallgatott férfival szemben a törvény akár öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.