Fokozódik a konzolháború

2014.08.13. 16:43

Átlépték a 10 millió darabot a Sony PlayStation 4 játékkonzoljainak eladásai - írja a CNBC. A japán gyártó eszközeiből eddig közel kétszer annyit adtak el, mint a nagy rivális Microsoft Xbox One-jaiból, ami miatt az amerikai vállalat is fokozni kívánja a tempót.

Elképesztő kereslet mutatkozik a Sony játékkonzoljai iránt világszerte. A japán gyártó PlayStation 4 készülékeinek globális eladásai már átlépték a lélektani 10 millió darabot - jelentette be a vállalat. A PlayStation 4 eszközök ezzel továbbra is vezetik a játékkonzolok eladási listáit, a második helyezett Microsoft Xbox One-jai előtt.

Az Xbox One-okból eddig csupán öt millió darab fogyott tavaly novemberi piacra dobása óta. Iparági szakértők szerint a Microsoft elhibázott stratégiája játszik szerepet abban, hogy a Sony nagyjából kétszer annyit tudott eladni a PlayStation 4-ből, mint a Microsoft az Xboxokból. 

PlayStation4Forrás: Sony

Elsősorban az Xboxok 100 dollárral magasabb vételára okolható a Microsoft lemaradásáért. Amig az Xbox One árát 499 dollárban szabták meg a Microsoftnál a beépített Kinektek miatt, addig a rivális eszközei 399 dollárba kerülnek. Ezen már igyekezett változtatni az amerikai óriás, és piacra dobta a Kinektek nélküli Xbox One-okat is, melyek 399 dollárba kerülnek. 

Hátrányának ledolgozása érdekében a Microsoft 26 új országban fogja hamarosan piacra dobni a készülékeit, hogy felpörgesse az eladásokat. Ezen túl a népszerű Tomb Raider játékok legújabb kiadása exkluzivan csak az Xbox One-okra fognak megjelenni. 

RIválisának erőfeszítéseit látva a Sony sem kíván lemaradni, és bejelentette a PS4 rendszerek 2.0-ás verziójának érkezését. Ez lehetővé teszi a barátok közötti játékot abban az esetben is, hogyha az egyik fél nem vásárolta meg az adott játékszoftvert. 

A játékkonzolok sikere mindkét társaságnak egyaránt fontos, mivel a presztízs mellett nem elhanyagolható részét adják az árbevételnek. A Sony számos problémával küzd, és gyakorlatilag a PlayStation 4 készülékek a cég egyetlen zászlóshajója jelenleg. 

Xbox OneForrás: Origo, AFP/Yoshikazu Tsuno