Luxuscikk lesz a Nutella?

mogyoró, mogyorókrém, Nutella
A Nutella a birodalom zászlóshajója
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb mogyoróexportőre Törökország. A Fekete-tenger közelében lévő ültetvényeken egy átlagos évben annyi mogyoró terem, amennyivel a világpiac mintegy 70 százalékát tudhatják magukénak. Az idei azonban nem átlagos év a török termesztőknek.
Vágólapra másolva!

A március végi fagyok komoly károkat okoztak a virágzó növényekben, és a helyzetet tovább súlyosbították a jégverések. Ennek következtében mintegy 60 százalékkal emelkedtek a termelői árak, ekkora áringadozást pedig a legnagyobb felvásárlói körnek számító csokoládégyártók nem szoktak lenyelni. A tonnánkénti 6500 dolláros ár máris 10 500-ra emelkedett.

Még nem tudni, hogy pontosan mekkora is a kár, a török termelők 540 ezer tonna körüli termést várnak, szemben az átlagos 800 ezer tonnával.

Drága ínyencség Forrás: AFP/Johanna Leguerre

A világ mogyorótermésének körülbelül negyedét felvásárló Ferrero, a Nutella gyártója az Independent információi szerint már leszerződött a számára szükséges mennyiségre, de arról nem adott tájékoztatást, hogy milyen vételi árat sikerült elérniük. Hasonlóan titkolózik a Cadbury is. Ők még arról sem hajlandók beszélni, hogy beszerezték-e a számukra szükséges mogyorómennyiséget.

További rossz hír, hogy a mandula és a kakaó ára is az egekben van.