Kurdisztánból kapott jó híreket a Mol

Vágólapra másolva!
Megállapodást írt alá a Mol a kurdisztáni Természeti Erőforrások miniszterével egyik kitermelő mezőjének, az Akri-Bijeelnek a fejlesztéséről. A Mol számára elég jelentős projektről van szó, viszont nagy bizonytalanságokat is rejt ez az iraki régió.
Vágólapra másolva!
  • A Mol megállapodott Kurdisztán Természeti Erőforrásának miniszterével, hogy tovább fejleszti az Akri-Bijeel mezőjét. (Itt a közlemény.)
  • Már jelenleg is működik a próbatermelés, aminek keretében 10 ezer hordó olajat hoznak a felszínre. A Mol (illetve a 100 százalékos tulajdonában lévő Kalegran cég) szándéka, hogy 2015-re ezt a 10 ezer hordós kitermelést, jelentősen 35 ezer hordóra növelje.
  • De távolabbra nézve még ambíciózusabb a Mol, ugyanis 2017-18-ra legalább napi 50 ezer hordó olajat termelne a kurdisztáni mezőkről. Csak érzékeltetés képpen, ha ez megvalósulna, akkor az elemzők által a Moltól 2017-18-ra várt teljes kitermelési nagyság nagyjából 20 százaléka érkezne Kurdisztánból.
  • Vagyis látjuk, hogy igen fontos régió ez a Mol számára, és nagy növekedési potenciál van benne.
  • Ugyanakkor ehhez komoly kockázatok is tartoznak, hiszen Irakban az elmúlt időszakban is sorozatosak voltak a fegyveres összecsapások. Ezek a harcok viszont egyelőre nem érintették azokat a terülteket ahol a Mol mezői találhatóak, de persze soha nem kedvező, ha ilyen közel fegyveres konfliktus van.
  • A Mol nem reagált különösebben a bejelentésre, hiszen árfolyama csak minimális pluszt mutat, míg nyitásban még csökkent is egy kicsit. Ráadásul technikai alapon az 11 800 forintnál komoly ellenállás húzódik.
A Mol árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker