Kompenzációt kér az MSZP

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottsághoz fordul az orosz kereskedelmi szankciók miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a nehéz helyzetbe került szektorok kompenzációja érdekében.
Vágólapra másolva!

Az MSZP szombaton azt közölte: az Európai Parlament külügyi bizottságának tagja azt várja a testülettől, hogy mielőbb dolgozzák ki az importtilalom miatt nehéz helyzetbe kerülő szektorok - így a magyar agráripar - megfelelő mértékű kompenzációját. Hozzátették: a szankció miatt átfogó megoldásra van szükség.

A párt felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-tagországok legfontosabb oroszországi exportcikkei az agrártermékek; csak Magyarország több mint hetvenmilliárd forintnyi értékben szállított tavaly mezőgazdasági és élelmiszerárut a most részben bezáruló orosz piacra.

Szerintük Putyin politikájának következményeként a magyar kis- és közepes vállalkozók várhatóan mintegy huszonötmilliárd forint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni. Ez Magyarországon több tízezer munkahelyet érint és veszélyeztet - írta közleményében a párt. Ujhelyi István ebben a magyar kormányt is hatékony érdekképviseletre szólítja fel.

Az MSZP alelnöke emellett kampányt indított a közösségi oldalán a magyar termékek fogyasztása mellett.