A bankbetéteknek leáldozóban van

Vágólapra másolva!
A betéti kamatok jelentős apadásával megtakarításaink egyre nagyobb részét fialtatjuk a nagyobb hozam reményével kecsegtető befektetési alapokban. Széles választék elérhető belőlük, kis összeggel is megvásárolhatók, ráadásul profikra bízhatjuk a pénzünk kezelését. Íme öt ok, amiért érdemes a befektetési alapokat választani.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt már cikksorozatunk korábbi részében leírtuk, a forint betétek alól a jegybank az elmúlt két évben kivágta a kamatot. Bár egyenlőre az alacsony inflációs ráta miatt pénzünk értéke így is gyarapodik, rámutattunk, hogy a kamatok hosszabb ideig maradhatnak alacsony szintjükön, mint az infláció. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy középtávon negatív reálkamatot kapunk, azaz többet vesz el tőlünk az infláció, mint amennyit a kamatok hoznak. Ilyen helyzetben megéri más befektetési alternatívák után nézni, melyek közül most a befektetési alapokat vesszük szemügyre. Lássuk tehát a főbb okokat, amiért megéri ezeket az eszközöket választani!

1.) Széles választék - Mindent megvehetünk

A világon számtalan befektetési lehetőség létezik, azonban a magánbefektető közvetlenül ezeknek csak töredékéhez tud hozzájutni. Befektetési alapokon keresztül viszont olyan eszközökbe is fektethetünk, ami amúgy fizikai, jogi, vagy akár pénzügyi akadályok miatt elérhetetlenek lennének számunkra. Ilyenek például a tengeren túli részvények, bizonyos ingatlan típusú befektetések, idegen országok által kibocsátott kötvények, vagy az elmúlt tíz év slágerének számító nyersanyagpiacok.

A választék széles skálája miatt gyakorlatilag bárki megtalálhatja a saját befektetési stílusához és céljaihoz leginkább leginkább illő befektetést. Befektetési alapokon keresztül az is megtalálhatja a számítását, aki keveset szeretne kockáztatni megtakarításaiból, de az is, aki a nagyobb hozam reményében szívesen felvállal némi többlet kockázatot is.

2.) Kis összeggel is elkezdhetünk megtakarítani

A magyar piacon jelenleg néhány forinton forog a legtöbb befektetési jegy árfolyama, így ha az alapkezelőnek nincs külön kikötése, akár már néhány ezer forintos megtakarításunkból is elkezdhetünk befektetési portfoliót kialakítani. Mivel az alap több befektetőt tömörít, az így összegyűlő jelentős mennyiségű pénznek köszönhetően olyan eszközök hozamából is részesülni tudunk, amit egymagunk nem tudnánk megvenni. Tipikusan ilyenek az ingatlan alapok, ahol már néhány ezer forinttal is spekulálhatunk, egyenként több tízmillió forintot érő ingatlanok áremelkedésére.

A legfontosabb tényező, amivel kis összeg befektetésekor érdemes tisztában lenni, hogy bizony a befektetési alapoknak, ahogy minden más befektetési terméknek is van vételi és eladási jutaléka. Bár sokszor csak pár száz forint üti az alapkezelők markát, kis összegű befektetés mellett ez akár egy egész éves hozamunkat is elviheti.

3.) Bízd profikra a pénzed

Számtalan lehetőség adódik a mai befektetési alapok között, ahol egy aktív, hozzáértő menedzsmentre bízhatjuk megtakarításunkat. Az úgynevezett abszolút hozamú alapoknál nincs előre definiált index, vagy befektetési politika, ami megkötné az alapkezelő kezét, az egyetlen cél, hogy minél nagyobb hozamot érjen el a menedzser.

Ilyen és ehhez hasonló alapoknál persze érdemes megismerkedni az erkölcsi kockázat fogalmával. Befektetőként rábízzuk valakire a pénzünk kezelését, aki nem vállal ezért hozam vagy tőkegaranciát, ergo ha alapkezelőnk elszámította magát, nekünk generál veszteséget. Ezzel együtt az abszolút hozamú alapok igen nagy népszerűségnek örvendenek, a lakosság úgy tűnik, hajlandó felvállalni az extra hozammal járó többletkockázatot.

Forrás: 123rf.com

4.) Diverzifikáljunk egyetlen vétellel

Kifinomultabb befektetési alapok esetében nem kell bajlódnunk különböző, diverzifikált (vagyis az egyedi kockázatokat minél inkább kiszűrő) portfóliók kialakításával. Az alap egyszerre több eszközosztályban is tarthatja a pénzét, így egyetlen vásárlással is kész portfóliókba fektethetjük megtakarításainkat. Természetesen portfóliók szintjén is minden befektető megtalálhatja a neki legmegfelelőbb kockázatú megoldást.

A portfoliónk diverzifikáltságára éppen a kockázatok csökkentése, szűrése miatt van szükség. Több eszközosztály kiválasztása esetén csökkentjük annak esélyét, hogy az egyedi kockázatok miatt nagyok legyenek a veszteségeink. Mivel minden egyes befektetési termék megvásárlásának díja van, számunkra sokkal költséghatékonyabb megoldás, ha egyetlen vásárlással fektetünk egy jól diverzifikált portfólióba.

5.) Kövesd nyomon egyszerűen megtakarításaidat

Ha szeretnénk nap, mint nap megbizonyosodni arról, hogy pénzünk megfelelően fial, a befektetési alapok jó döntésnek bizonyulhatnak. A legtöbb alapkezelő ugyanis saját honlapot is működtet, ahol néhány kattintással megtudhatjuk az általunk választott alap aktuális és historikus árfolyamát, visszatekintő teljesítményét. Ha több alapkezelőnél is befektettünk, vagy nem tudjuk eldönteni, hogy melyiket válasszuk, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, röviden BAMOSZ, honlapján az összes magyar kibocsátású befektetési jegy adatait megtalálhatjuk, akár össze is vethetjük egymással. Az alapkezelő által havi rendszerességgel elkészített tájékoztatók szintén hasznunkra válhatnak, ezekben górcső alá vehetjük a vagyongyarapodás alakulását, valamint olyan információkat találhatunk benne, mint az alapkezelő pénzügyi céljai és technikája, vagy akár a befektetési portfolió részletezett aktuális összetétele.

Befektetési alap vásárlásánál ne feledkezzünk meg az elszámolásról, ami akár több napot is igénybe vehet. Az alapok egy része azonnali elszámolású, azaz ha veszünk, a befektetési jegy azonnal jóváíródik a számlánkon, ha pedig eladunk, a jegy ellenértékét, vagyis az annak megfelelő pénzösszeget találjuk meg a számlán. Vannak azonban alapok, ahol az elszámolás akár több napot is igénybe vehet, ezt tehát nem árt tisztázni már a befektetést megelőzően.

Forrás: 123rf.com