Az al-Dzsazíra is Orbán Viktort bírálja

Vágólapra másolva!
Az arab hírtelevízió szerint egyre több a hasonlóság Budapest és Moszkva között.
Vágólapra másolva!

A pánarab hírtelevízió is Orbán Viktorral foglalkozik. Cikkében, amelyet „Magyarország kinézi magának az orosz illiberális modellt” címmel közöl hírportálján, az al-Dzsazíra azt taglalja, hogy miközben a világ retteg egy esetleges orosz beavatkozásától Ukrajnában, addig Magyarország új inspirációt remél Moszkvától.

A televízió publicistája összefoglalja, hogy a magyar miniszterelnöknek melyik kijelentése verte ki a biztosítékot a világ számos pontján, és megkérdezi Kovács Zoltánt is. A kormány nemzetközi szóvivője az al-Dzsazíra újságírójának arról beszél, hogy Orbán Viktor Oroszországot, Kínát, Törökországot és Indiát csak gazdasági értelemben tartja követendő példának. „Nem utalt sem a demokratikus intézményrendszerre sem a döntéshozatali folyamatokra” – értelmezi a miniszterelnök szavait a nemzetközi szóvivő.

Copy paste

Az arab televízió hivatkozik Krekó Péter elemzőre is. A Political Capital igazgatója úgy véli, hogy Moszkva befolyása messze nem csak gazdasági. „Putyin példaképként van jelen Orbán számára, úgyis mint a Nyugat-Európával szembeni ideológiai küzdelem vezetője” – nyilatkozza Krekó Péter. A politológus szerint Orbán Viktor utánozza a putyini hatalomkoncentrációt és a nacionalista retorikát. A Norvég Alap körüli vitákról szólva Krekó Péter példaként említi, hogy az orosz elnök is megkövetelte, hogy a külföldi pénzből dolgozó civil szervezetek „külföldi ügynökként” regisztrálják magukat.

Az al-Dzsazíra számba veszi azokat a fejleményeket, amelyek az elmúlt években jól jelezték Budapest közeledését Moszkvához. A cikk szerzője megkérdezte a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes vezetőjét. André Goodfriend megemlíti, hogy szerinte Magyarországon egy sor területen nem létezik a fékek és ellensúlyok rendszere. Arról is nyilatkozott, hogy Budapestnek meg kell szüntetnie az energiafüggést, és más beszállító országokkal is tárgyalnia kell. Mint mondta, az Egyesült Államok a gázimport diverzifikálására buzdít minden olyan országot, amelyik jelenleg Moszkvától függ.

Brüsszel vs. Moszkva

Jávor Benedek szintén nyilatkozott az al-Dzsazírának. Az ellenzéki politikus rendkívül kockázatosnak és veszélyesnek minősítette Budapest közeledését Moszkvához, amely „kereskedelmi és diplomáciai konfliktusban áll az egész Európai Unióval.”

Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem tanára a cikkben kifejti, hogy Oroszország azért is értékeli a magyar közeledést, mert az gyengíti az Európai Uniót. Ezzel Krekó Péter is egyetért, aki szerint ez az EU aláaknázásának egyik legjobb módja. „Putyin minden bizonnyal úgy érzi, hogy az EU meggyengült” – fűzi hozzá a politológus.